Prodaja originalne statue boraca sa Iwo Jime

Kameni originalni spomenik uklonjen, a zatim je postavljen bronzani u čast američkih boraca (AP)

Spomenik na kome su prikazani vojnici koji 1945. godine podižu američku zastavu na najvišem planinskom vrhu pacifičkog ostrva Iwo Jima uskoro će se naći na aukciji, javljaju agencije.

Riječ je o originalnoj, manjoj verziji čuvene statue, za koju se očekuje da dostigne cijenu od 1,8 miliona američkih dolara na licitaciji posvećenoj predmetima iz Drugog svjetskog rata koja će krajem mjeseca biti održana u New Yorku.

Kako prenosi agencija AP, postojanje ove statue je samo po sebi vijest, jer je malo ko do sada znao za nju.

Većina Amerikanaca je upoznata sa memorijalom u Arlingtonu, savezna država Virginia i sa deset metara visokom bronzanom statuom Felixa de Weldona, na kojoj je prikazano šest vojnika u trenutku dok podižu američku zastavu na brdu Suribachi na Iwo Jimi tokom bitke koja je vođena protiv japanskih snaga za ovaj otok u Pacifiku.

Statua koja će biti ponuđena na aukciji je visoka svega četiri metra, a nastala je neposredno nakon ovog historijskog događaja.

De Weldon, koji je kao mladi skulptor služio vojsku u mornarici, napravio je spomenik prema čuvenoj fotografiji tog simboličkog trenutka koju je Joe Rosenthal, fotoreporter agencije AP, snimio 19. februara 1945. godine, a za koju je kasnije dobio Pulitzerovu nagradu.

Zahtjev Vlade

Spomenik, isklesan u kamenu, postavljen je u Washingtonu, ispred današnjeg sjedišta Federalnih rezervi. Tu je ostao sve do 1947. godine kada je sklonjen kako bi se na tom mjestu podigla nova zgrada.

Nekako u isto vrijeme, Vlada je od De Weldona zatražila da napravi daleko veći spomenik u bronzi koji će biti podignut u Arlingtonu.

Originalna verzija vraćena je skulptoru koji ju je držao iza svog studija i gdje je ostala zaboravljena pune četiri decenije.

Statua, teška pet tona, bit će prije početka licitacije izložena u parku nadomak aukcijiske kuće Bonham na Manhattanu.

Njen kupac će uz nju dobiti i oruđe koje je umjetnik koristio tokom izrade statue, kao i njegove crteže, skice i fotografije spomenika.

Među predmetima koji će se naći na aukciji 22. februara bit će i kopija Rosenthalove fotografije sa posvetom De Weldonu koja se procjenjuje na 7.000 do 10.000 dolara.

Izvor: Agencije