Prodana Tvornica duhana Rovinj

Tvornica duhana Rovinj (TDR) prodana je kompaniji  British American Tobacco (BAT) za 505 miliona eura, saopćeno je iz Adris grupe putem Zagrebačke burze, piše tportal.

BAT je osim TDR-a postao i vlasnik kompanija u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese, navodi ovaj portal.

Transakcija, nakon odbitka obaveza TDR-a, iznosi 505 miliona eura.

TDR je BAT-u prodao i 25-postotni udio u Tisku, čiji je vlasnik koncern Agrokor, odnosno Ivica Todorić.

Kako stoji u ugovoru, novi se vlasnik obavezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja fabrike.

Drugi po veličini u svijetu

Informaciju je potvrdio i BAT, vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Hercegovini i Srbiji. BAT je na globalnom tržištu druga po veličini duhanska grupa na svijetu, čiji se brendovi prodaju na više od 200 tržišta.

“Kombinovanjem postojećeg poslovanja u regionu sa TDR-om, BAT očekuje da će imati koristi od visokokvalifikovanih zaposlenih, dobro etabliranih brendova, većih kapaciteta prerade duhana na regionalnom nivou, visokokvalitetne lokalne tvornice i štamparije, kao i dobrih odnosa sa distributerima i trgovcima na malo na ovim tržištima”, potvrđeno je u BAT-u.

“Ovo je uzbudljiva akvizicija za BAT, koja će odmah omogućiti veći obim poslovanja na tri ključna tržišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji i uspostaviti održivu platformu za rast poslovanja u Srednjoj Evropi”, ocijenio je Nicandro Durante, izvršni direktor BAT-a.

‘Radna mjesta bit će sačuvana’

Mato Zadro, predsjednik Uprave TDR-a izjavio je: “Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana.”

U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. januara 2015, dioničari, kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvatanje ovog ugovora, na sjednici 14. jula 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji.

Tportal podsjeća kako je nakon liberalizacije duhanskog tržišta TDR-ov tržišni udio počeo padati.

Prije nekoliko godina rovinjska fabrika prodavala je 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lani ta brojka iznosila devet milijardi cigareta, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju.

Nakon što Glavna skupština potvrdi prodaju TDR-a, tj. prodaju duhanske strateške grupe, Adris grupa više neće imati nikakve veze s duhanskim biznisom.

Izvor: Agencije