Prodi: Berlin i Pariz nadjačali Brisel

Njemačka i Francuska sve više određuju dnevni red rada evropskog bloka, smatra bivši predsjednik Evropske komisije.

EU, EK, Romano Prodi, Berlin, Pariz, Brisel
Prodi je upozorio da EK postaje sve manje politički opredijeljena, a nacionalni političari postaju sve sebičniji [Reuters]

Bivši predsjednik Evropske komisije (EK) Romano Prodi je izjavio da se važne odluke Evropske unije (EU) više ne donose u Briselu, već u Berlinu i Parizu.

Prodi je bio na funkciji predsjednika EK-a od 1999. do 2004. godine i tokom njegovog mandata nadgledao je stvaranje eurozone, EU je proširena na osam država iz nekadašnjeg sovjetskog bloka i potpisan je novi Ustav Unije.

Međutim, uprkos novim ovlaštenjima u ekonomskom sektoru, Prodi smatra da Njemačka i Francuska sve više određuju dnevni red rada evropskog bloka.

"U moje vrijeme evropski motor bila je EK. Smjer je bio ka nekoj vrsti kvazi-federalne Evrope. U narednim godinama Evropa će ostvariti napredak, ali na čelu neće biti EK-a, već Evropsko vijeće. U novoj Evropi potpuno je izmijenjeno središte pažnje", istakao je Prodi.

Sebični političari

Prema njegovim riječima, "glas EK-a sada je veoma blag i kada dođe do zanimljivog prijedloga s tim se ne ulazi u diskusuju, već se interes pokaže samo ukoliko se zajedno sastanu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande".

On smatra da i predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, koji je ranije bio potpuno nepoznat, "sada, korak po korak, postaje središnja tačka Evrope".

Prodi je upozorio da EK "postaje sve manje politički opredijeljena, a nacionalni političari postaju sve sebičniji".

"Kao što je to bio slučaj u mnogim državama, došlo je do promjena i u Njemačkoj. Nema iste strasti za Evropu, to je sada u potpunosti druga vizija. Merkel je iz istočne Njemačke, a ne sa Rajne. To je potpuno nova faza", smatra Prodi.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.