Produbljuje se kriza vlasti u Bosni i Hercegovini

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za ponedjeljak u Sarajevu, nije održana, a predsjedavajući ovog doma Bariša Čolak izjavio je novinarima da je do toga došlo zbog nedostatka kvoruma.

Naveo je kako su tri delegata iz Kluba srpskog naroda potvrdila sekretaru Doma naroda da neće doći na sjednicu.

“Prema tome, nemamo uvjeta za održavanje sjednice. Naknadno će biti zakazana nova sjednica”, naveo je Čolak.

Na novinarsko pitanje je li ovo blokada institucija odgovorio je kako bi se moglo govoriti o blokadi ako delegati iz reda srpskog naroda i dalje ne bi dolazili na sjednicu.

Čolak: ‘Ozbiljna stvar’

“Ukoliko bismo u relativno kraćem roku mogli održati sjednicu Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada. Međutim, ukoliko bi se nastavilo da izaslanici iz [reda] srpskog naroda ne bi dolazili na sjednicu, onda naravno da bi institucije bile blokirane”, istakao je Čolak te dodao kako će biti održano više konsultacija, ne samo na nivou Doma naroda.

“Mislim da je ovo ozbiljna stvar i da će se konzultacije napraviti na svim razinama, ne samo na razini naših klubova”, rekao je predsjedavajući Doma naroda.

Trojica delegata iz Kluba Srba, članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratske narodne stranke, vladajućih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, nisu se pojavila niti su dala zvanično obrazloženje za nedolazak na sjednicu.

Ti delegati ranije su za medije rekli da je razlog zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde te neriješeno pitanje tužilaca i sudija, odnosno prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Za sjednicu Doma naroda neophodna je prosta i entitetska većina, odnosno prisustvo najmanje triju delegata iz svakog kluba – srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Softić: ‘Bez ultimatuma’

Član Kolegija Doma naroda Safet Softić izjavio je kako je zabrinjavajuća činjenica da tri delegata iz reda srpskog naroda nisu došla na sjednicu tog doma.

Rekao je kako je način na koji su oni u ponedjeljak izostali sa sjednice u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu pismenim putem najavili svoje odsustvo niti su tražili, kao delegati u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

“Mi, praktično, na ovaj način na koji su oni to danas učinili, ne znamo ni razloge zbog čega nisu došli. Na Kolegiju Doma, koji smo jutros održali nakon što nas je sekretar Doma izvijestio da ima službenu zabilješku i kontakte s ova tri delegata o njihovom nedolasku, konstatirali smo da bi bilo bespredmetno da držimo predstavu ovdje, u ovoj sali, i Kolegij je ocijenio da danas nećemo održati sjednicu”, izjavio je Softić.

On ističe kako ga od Nebojše Radmanovića, Sredoja Novića i Dragutina Rodića, koje cijeni kao kolege u Domu naroda, iznenađuje način na koji su doveli sve kolege u Domu naroda pred svršen čin, uradivši to bez ikakvog obrazloženja i pismenog izjašnjenja.

Čović: ‘Zabrinjavajuća situacija’

“Šta su njihovi razlozi? Mi se možemo referirati na njihove medijske istupe i na ono što su oni kazali vezano za reviziju presude, učešće stranih sudija u Ustavnom sudu”, kazao je i dodao kako Klub Bošnjaka u narednom periodu neće prihvatiti bilo kakvu vrstu ultimatuma i da se bilo kakvom ucjenom ucjenjuje održavanje sjednica.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako je politička situacija u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da je evidentna ozbiljna kriza funkcioniranja vlasti na svim nivoima.

Na upit je li vladajuća koalicija tehnička Čović je odgovorio kako koalicija na entitetskom i državnom nivou postoji “od točke dnevnog reda do točke dnevnog reda, kako je čiji interes”.

“Drugim riječima, teško je i definirati tko je pozicija, a tko opozicija”, kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Najavio je kako će hrvatske političke stranke do kraja aprila, posredstvom klubova zastupnika na entitetskom i državnom nivou, pokrenuti nekoliko inicijativa ne bi li se krenulo s rješavanjem problema koji se “već dugo guraju pod tepih”.

Komentar na dešavanja u Domu naroda u Klubu Srba nije bilo moguće dobiti.

Tadić izbjegao novinare

Na pozive i poruke nisu odgovarali ni delegati koji su izostali sa sjednice, a novinare je izbjegavao i Ognjen Tadić, član Kolegija iz RS-a i ujedno predstavnik Saveza za promjene, koji je na državnom nivou dio vlasti.

“O tome da li nedolazak trojice delegata iz Kluba srpskog naroda znači blokadu rada Parlamentarne skupštine u rukovodstvu Doma nisu želeli da daju ocene. Kažu, situacija će biti nešto jasnija za tri dana, za kada je zakazana sednica Predstavničkog doma” Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

“Prošli put, podsećamo, poslanici SNSD-a nisu bili prisutni, a oni iz Saveza za promene nisu glasali ni o jednoj tački dnevnog reda, pa tako nijedan zakon nije mogao biti usvojen”, dodala je Kovačev.

Izvor: Al Jazeera i agencije