Produžen prekid vatre u Pojasu Gaze

U Kairu je dogovoreno produženje petodnevnog prekida vatre u Pojasu Gaze za još jedan dan, kako bi mogli biti nastavljeni indirektni pregovori delegacija Izraela i Palestine o postizanju trajnog primirja, javljaju agencije.

Hamas je potvrdio da je prekid vatre produžen, ali i optužio Izrael za tvrdoglavost u teškim pregovorima, javlja AFP.

Visoki zvaničnik Hamasa, Ezzat al-Rishq, napisao je na svom Twitter nalogu: ”Bilo je poteškoća u pregovorima zbog tvrdoglavosti okupatora, a 24-satno [produženje] je rezultat zahtjeva posrednika da pokušamo ponovno”.

Specijal: Napadi na Gazu

Izraelski zvaničnik potvrdio je za izraelski list Haaretz da će, po egipatskom zahtjevu, prekid vatre biti produžen za 24 sata kako bi se nastavili pregovori.

Egipatska agencija MENA objavila je da je Egipat izdao službeno saopćenje u kojem se potvrđuje da je produžen prekid vatre.

Specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku i palestinsko pitanje ranije je pozvao sukobljene strane da preuzmu odgovornost i postignu održiv mir.

Robert Serry je rekao da svi u Gazi treba da budu spremni da stanu iza palestinske Vlade nacionalnog jedinstva kako bi se pokrenule pozitivne promjene koje su hitno potrebne.

Od Hamasa i drugih frakcija se očekuje odgovoran pristup i suzdržavanje od bilo kakvih akcija koje bi mogle ugroziti mirovne napore.

Uništeno sve u Gazi

U međuvremenu, stanovnici Gaze zbrajaju štetu prouzrokovanu napadima izraelskih vojnih snaga. 

Stanovnici Hebrona Amneh Kawasme kuća je uništena na poseban način.

„Izraelski vojnici su došli i cijelu kuću zalili betonom. Od poda do plafona! Kuća je apsolutno uništena“, žali se Kawasme.

Brojni su ostali bez krova nad glavom, no pokušavaju, koliko-toliko, očistiti mjesta na kojima su nekad živjeli.

U Gazi su uništene fabrike, škole, preduzeća, a poljoprivredna zemljišta su propala.

„Nisu štedjeli ništa! Žele da odemo s ovog podučja, ali mi ćemo ostati i obnoviti naše kuće“, kaže Abu Iyad, stanovnik Gaze.

Ni od kuće porodice Al-Nabahin nije ostalo ništa. Bahaa je bio zarobljen i tek je prije nekoliko dana izašao iz izraelskog zatvora.

„Ispitivali su me o Hamasu, lokaciji tunela… Htjeli su znati imena Hamasovih boraca i zapovjednika iz ovog područja“, žali se Bahaa al-Nabahin.

Nasilje je ostavilo duboke fizičke i psihičke traume, s kojima će se stanovnici Gaze nositi godinama.

„Gotovo 50 posto djece ovdje je traumatizirano. Slično je i s odraslima. Tu su osjećaji frustriranosti i bijesa. Također, prisutna je i velika neizvijesnost kada je riječ o završetku rata i o sudbini ovog naroda“, ukazuje Iyad Zaqout, direktor Programa mentalnog zdravlja.

Istraga o zločinima

Grupe za ljudska prava pozivaju na istragu o mogućim počinjenim ratnim zločinima.

„Ovo je bilo potpuno smišljeno i namjerno. Htjeli su nanijeti bol, strah i smrt palestinskim civilima. Nikakav razlog ne može opravdati ovo što je Izrael uradio. Ovo je pravi primjer ratnog zločina“, smatra Radi al-Sourani iz Centra za ljudska prava.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja navodi da je u Pojasu Gaze, od početka izraelskih vojnih napada u noći sa 7. na 8. juli, ubijeno 2.016 Palestinaca, dok je njih 10.196 ranjeno.

Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

Izvor: Al Jazeera