Produžen pritvor Naseru Kelmendiju

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor Naseru Kelmendiju do 7. januara 2014. godine, potvrđeno je iz Suda, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Kelmendi je uhapšen u maju, po naredbi tužioca EULEX-a, koji je pokrenuo istragu o organizovanom kriminalu, ubistvu i trgovinom narkoticima.

I bosanskohercegovačke vlasti vode istragu o Kelmendiju za ista krivična djela.

Sud je u ponedjeljak odobrio zahtjev tužioca EULEX-a iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova i produžio pritvor Kelmendiju.

Tužioci i Kelmendi imaju pravo žalbe na odluku Suda o pritvoru, navodi se u saopštenju.

Uhapšen u maju

Na osnovu Interpolove potjernice, koju je u septembru prošle godine raspisao Sud Bosne i Hercegovine, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Kelmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja.

Kosovska policija je Kelmendija pustila poslije 48 sati, ali ga je odmah nakon toga uhapsila EULEX policija, na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Bosanskohercegovačka Agencija za istrage i zaštitu je u izvještaju navela da se Kelmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija u regionu.

Kelmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Zabrana boravka u Crnoj Gori

Članovima porodice Nasera Kelmendija zabranjen je boravak u Crnoj Gori, jer predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Na spisku nepoželjnih za ulazak u Crnu Goru nalaze se Kelmendijevi sinovi Elvis (31), Besnik (29) i Liridon (26), njegov polubrat Beqir i rođak Recep.

Skoro svi članovi porodice Kelmendi nalaze se na potjernicama zemalja u regionu, pa je, shodno bezbjednosnoj procjeni, donijeta odluka o zabrani njihovog boravka u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji.

Članovi Kelmendijeve porodice, osim Elvisa, ljetos su boravili u hotelu “Casa grande” u Ulcinju, prenosi Srna.

Riječ je o članovima Kelmendijevog narkoklana koji su predmet interesa Europola, ali i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Naser Keljmendi se nalazi na crnoj listi SAD-a i potjernici Interpola, gdje je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije