Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo

Pritvor šestorici osumnjičenih za peterostruko ubistvo 12. aprila u blizini Skoplja produžen je za još mjesec dana.

Četvorica osumnjičenih su u istražnom zatvoru. Dvojica su u bjekstvu i za njima traga interpol, a policija sumnja da su pobjegli na Kosovo.

Branioci osumnjičenih kažu da istražni sudija još nije iznio dokaze na kojima policija temelji krivične prijave za terorizam.

„Zbog interesa istrage koja je u toku, istražni sudija zatražio je od krivičnog veća da osumnjičeni ostanu u pritvoru. Ovaj zahtev je usvojen zbog, kako navodi krivično veće, osnovane sumnje da su oni počinioci ubistva i da mogu uticati na istražni postupak ili pobeći“, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za 30 dana, koliko su četvorica osumnjičenih u pritvoru, branioci su imali mogućnost da ih posjete, kaže advokat Naser Raufi.

On zastupa trojicu osumnjičenih: Afrima Ismailovića, koji je u bjekstvu, a osumnjičen je da je pucao u petoricu građana, kao i Agima Ismailovića i Hakiju Hazirija, koji su osumnjičeni za pružanje logistike pri bjekstvu.

Raufi još čeka da se predstave dokazi koje je obezbijedila policija. Materijal je kod istražnog sudije, a sadrži podatke o presretnutim telefonskim razgovorima osumnjičene grupe, vještačenje njihovih kompjutera i mobilnih telefona, kao i tajne snimke.

Vladimir Tufegdžić, koji vodi istragu, naredio je da se vještači oružje i da se uradi psihijatrisko vještačenje osumnjičenih.

Prošlo 30 dana

Kad ovaj postupak bude završen, čeka se da istražni sudija pozove osumnjičene, njihove branioce, javnog tužioca i da im predoči dokaze.

„Međutim, još ne znam kad će to početi. Ne znam, zato što je prošlo trideset dana i istražni sudija praktično ništa nije preduzeo u odnosu na posebne istražne mere“, kaže Naser Raufi, branitelj osumnjičenih.

Raufi očekuje da će dokazi biti predočeni tokom iduće nedjelje, a da će istraga trajati još jedan mjesec.

Prema makedonskim zakonima, istraga mora biti završena u roku od šest mjeseci od dana kad su osumnjičeni sprovedeni u pritvor.

Po završetku istrage, tužilac odlučuje da li će podići optužnicu.

Izvor: Al Jazeera