Produžen rok i tužiteljima i Karadžiću

Pravila suda u Haagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu (Reuters)

Žalbeno vijeće Haškog tribunala produžilo je za 15 danas rok za podnošenje odgovora na žalbe tužilaštva i odbrane u slučaju protiv bivšeg predsjednika bosanskohercegovačkog eniteta Republika Srpska Radovana Karadžića, objavio je danas Tribunal.

U svojoj odluci koja je danas objavljena, Žalbeno vijeće je i Tužilaštvu i Karadžiću naložilo da mu do 15. marta dostave odgovore na žalbe suprotne strane, umjesto do kraja februara kako je ranije bilo utvrđeno.

Ovom odlukom sud je djelimično usvojilo zahtjev tužilaštva za produženje roka za odgovor na žalbu Radovana Karadžića za 45 dana, koji je i on sam podržao.

Sud je odobrio samo 15 dana jer smatra kako se utvrđeni rokovi za žalbeni proces moraju ispoštovati, također podsjećajući kako je Tužilaštvu i Karadžiću jesenas već bilo odobrilo produženje rokova za podnošenje žalbi.

Osuđen na 40 godina

Haško tužilaštvo je nakon prijema žalbe Karadžićeve odbrane, 13. decembra zatražilo produženje roka za žalbenu repliku, a dan kasnije Karadžić je uputio dopis sudu kojim je podržao taj prijedlog ne bi li i sam imao vremena za odgovor na žalbu tužilaštva.

Usmeno izlaganje žalbi bi trebalo biti održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Haški tribunal osudio je u martu na 40 godina zatvora Karadžića, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u 20 općina, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Oslobođen je krivice za genocid počinjen 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije