Produžen rok za dogovor Irana i šest sila

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke nastavili su pregovore s iranskom delegacijom, koji će ići i preko roka (AP)

Rok za postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji istječe u utorak, bit će produljen. Pregovori o iranskom nuklearnom programu bit će nastavljeni i nakon 30. lipnja. Produljenje roka su potvrdili članovi iranske delegacije.

Da šest svjetskih sila, koje nastoje dogovoriti povijesni sporazum s Iranom o ograničenju nuklearnog programa, pregovore planira prolongirati i iza planiranog roka 30. lipnja rekao je ranije u nedjelju visoki američki dužnosnik.

Delegacije grupe 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke, nastavili su pregovore s iranskom delegacijom u austrijskom glavnom gradu Beču, prenosi Anadolija.

Zarif na jednodnevnim konzultacijama

U poslijepodnevnim satima je započeo i sastanak na razini šefova diplomacija, na kojem prisustvuje šefica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, ministri vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, SAD-a John Kerry, Velike Britanije Philip Hammond, Francuske Laurent Fabius, Njemačke Frank-Walter Steinmeier i zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Li Boadong.

Javad Zarif u nedjelju navečer iz Beča putuje u Teheran, na konzultacije s državnim vrhom, te će se vratiti u Beč na nastavak pregovora, izvijestio je Iran, kako prenosi Hina.

Smatra da obje strane u pregovorima trebaju još vremena kako bi riješile preostale nesuglasice.

“I dalje imamo velike izazove s kojima se moramo suočiti u idućih nekoliko dana. Svi smo opredijeljeni da nađemo rješenje. Rekao sam već puno puta i sada ponavljam – nikakav sporazum bolji je od lošeg. Postoje crvene linije koje ne možemo prijeći. Međutim, svi moramo donijeti teške odluke kako bismo postigli sporazum u idućim danima”, rekao je Hammond.

Kerry i Zarif usuglasili su se u subotu u Beču, prije početka nove runde razgovora, da je ostalo još mnogo toga što treba učiniti da bi se postigao dogovor u iranskom nuklearnom programu.

I dalje velika razmimoilaženja

Dužnosnici obiju strana u pregovorima kažu da i dalje postoje velika razmimoilaženja u stajalištima.

Glavne nesuglasice su oko tempa i vremena ukidanja sankcija Iranu u zamjenu za ograničenje iranskoga nuklearnog programa te dogovor o prirodi mehanizama nadzora koji će jamčiti da Teheran neće izigrati postignuti sporazum.

Sveobuhvatnim sporazumom bi se Teheran obvezao da će njegov nuklearni program imati isključivo civilnu namjenu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, koje od 2005. godine pritišću iransko gospodarstvo.

Početkom travnja su Iran i šest sila postigli dogovor o okvirnom sporazumu, koji je trebao biti finaliziran do kraja lipnja, a prema kojem je Teheran u obvezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Izvor: Al Jazeera i agencije