Produženi pregovori o iranskom programu

John Kerry je nakon dvodnevnog susreta s Mohammadom Javadom Zarifom izjavio da postoje prilično velike razlike u stavovima (AFP)

Predstavnici Irana i šest svjetskih sila su u srijedu okvirno dogovorili da prekinu pregovore o iranskom nuklearnom programu dva dana prije 20. srpnja, što je bio rok do kojeg su planirali postići dogovor, ali su se složili da će ih produžiti i nakon tog datuma, izjavili su diplomati uključeni u pregovore, prenosi Tanjug.

Obje strane su bile spremne razgovarati do nedelje, što je bio neslužbeni rok do kojeg je trebao biti postignut dogovor, ali su dvojica diplomata za agenciju AP izjavili da će razgovori vjerojatno biti prekinuti u petak, zato što do nedelje ne mogu prebroditi sve razlike u stavovima.

Diplomati su željeli ostati anonimni, budući da nisu ovlašteni iznositi poverljive informacije.

Jedan od njih je otkrio da su obje strane bile protiv toga da se pregovara sve do zadnje minute neslužbenog roka, zato što su smatrali da bi to odalo dojam da pregovarači očajnički žele postići sporazum.

Kerry: Prilično velike razlike

Pregovori se odvijaju u cilju postizanja dogovora o ograničenju nuklearnog programa Teherana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija Zapada protiv Irana.

Američki državni tajnik John Kerry je u utorak izjavio da postoje “prilično velike razlike” u stavovima nakon dvodnevnog susreta s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Glavni kamen spoticanja predstavlja aktivnost obogaćivanja uranija, potrebna i za rad nuklearnih elektrana, ali i proizvodnju atomskog oružja.

Teheran negira da želi proizvesti takvo oružje i tvrdi da mu je obogaćeni uranij potreban u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije