Produženje neutralnih tablica na Kosovu

Dogovor o neutralnim tablicama iz 2011. prestaje da važi 1. novembra ove godine (Al Jazeera)

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su dogovorile produženje statusa neutralnih registarskih tablica na još pet godina.

Raniji dogovor o privremenim statusno neutralnim tablicama postignut 2011. godine prestaje da važi 1. novembra ove godine.

Delegacija Beograda je saopćila da je zadovoljna sporazumom kojim je, kako se navodi, spriječeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu, prenosi Tanjug.

Ovaj sporazum je dogovoren tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou u Briselu, koja je počela u ponedjeljak.

Dogovor o tablicama

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a pored zvaničnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, u delegaciji Beograda su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije Telekom Srbije, prenosi Tanjug.

Tokom prethodne runde razgovora, koja je održana prošle sedmice u Briselu, također se razgovaralo o slobodi kretanja, odnosno registarskim tablicama za vozila.

Iako je šefica prištinskog tima Edita Tahiri tada izjavila da je postignut dogovor o recipročnom priznavanju registarskih tablica za vozila sa Kosova i iz Srbije, iz Evropske unije su potvrdili tada da do konačnog dogovora još nije došlo i da se očekuje dalje konstruktivno zalaganje obje strane.

Izvor: Agencije