Produženo vanredno stanje u Turskoj

Uradit ćemo sve kako bi uklonili sve rizike i prijetnje, izjavio je Bekir Bozdag (Anadolija)

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag potvrdio je, nakon sjednice Vlade, da je izvanredno stanje u Turskoj produljeno za još tri mjeseca, prenijela je Anadolija.

“Vijeće ministara je na preporuku Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske usvojilo preporuku o produljenju izvanrednog stanja u zemlji za još tri mjeseca, počevši od 19. siječnja 2018. godine”, izjavio je Bozdag.

Dodao je i kako će turski narod i država “uraditi sve potrebno kada je u pitanju opstanak Turske”.

“Kada je u pitanju opstanak države, uradit ćemo sve, što upravo i činimo, kako bi uklonili sve rizike i prijetnje”, izjavio je Bozdag.

Godinu i po dana vanrednog stanja

Izvanredno stanje proglašeno je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u ljeto 2016. godine.

Aktualno produljenje predstavlja šesto produljenje izvanrednog stanja, podsjećaju agencije i navode da je tokom njega izvedena velika čistka unutar turske administracije i vojske.

Od pokušaja puča uhapšeno je više od 50.000 osoba, dok ih je 150.000 dobilo otkaze ili suspenziju na poslovima u vojnom, javnom i privatnom sektoru.

Uz novo produljenje, izvanredno stanje u Turskoj trajat će više od godinu i pol.

Poduzeti korake u Siriji

Bozdag je naglasio i kako je Turska krajnje odlučna u poduzimanju potrebnih koraka protiv naoružanih skupina u Siriji za koje vjeruju da im predstavljaju prijetnju.

I Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske je priopćilo kako Turska “neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora tik uz njenu granicu”.

“Turska neće dozvoliti niti formiranje terorističkog koridora, niti formiranje terorističke vojske. Bit će poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti po tom pitanju”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije