Profesor sa Cambridgea: Ja sam ‘žrtveni jarac’ Facebooka i Analytice

Uzbunjivač Christopher Wylie tvrdi da su prikupljeni podaci o 50 miliona korisnika Facebooka (Reuters)

Profesor na Univerzitetu Cambridge Aleksandr Kogan, koji je sakupljao podatke o milionima korisnika Facebooka, izjavio je u srijedu da je “žrtveni jarac” te društvene mreže i kompanije Cambridge Analytica, tvrdeći da je tačnost obrađenih podataka “preuveličana”.

Kompaniju Facebook je ove nedjelje uzdrmao uzbunjivač koji tvrdi da je Cambridge Analytica, političko-analitička firma sa sjedištem u Velikoj Britaniji koju je iznajmio američki predsjednik Donald Trump, na neprimjeren način pristupala podacima oko 50 miliona korisnika Facebooka kako bi utjecala na javno mnijenje.

Facebook je saopćio da je podatke sakupljao Aleksandr Kogan, profesor psihologije.

‘Ovo je tvoj digitalni život’

Kogan je rekao da je za Cambridge Analyticu završio posao 2014. godine, ali ističe da nije znao da će ti podaci biti iskorišteni kako bi se pospješila predizborna kampanja tadašnjeg republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

On je naveo da je Cambridge Analytica preuveličala tačnost obrađenih podataka i da su tako obrađeni podaci, zapravo, prije mogli štetiti Trumpovoj kampanji.

Kogan priznaje da su podaci koje je sakupio mogli biti iskorišteni za predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, ali ipak ističe da ne misli da su ti podaci mogli bitno utjecati na ishod izbora.

Ovaj istraživač kaže da je podatke prikupljao kako bi sačinio model ljudskog ponašanja na društvenim mrežama, dok Facebook tvrdi da je on prekršio politiku te kompanije.

Profesor sa Cambridgea je, objašnjava, razvio istraživanje o ličnosti pod nazivom “Ovo je tvoj digitalni život”.

Prikupio je oko 270.000 podataka, ali je njegov program sakupio i neke javne podatke prijatelja korisnika Facebooka.

Tako su, kako tvrdi uzbunjivač Cambridge Analytica Christopher Wylie, za tu analitičku kompaniju prikupljeni podaci o 50 miliona korisnika.

‘Slijedio savjet Cambridge Analytice’

Kogan je rekao da je zapanjen tvrdnjama protiv njega, jer mu je rečeno da je program potpuno legalan.

“Iz Cambridge Analytice su nam rekli da je sve što radimo legalno… Mislili smo da radimo nešto što je potpuno normalno… Mislim da su me i Facebook i ta firma iskoristili kao ‘žrtvenog jarca'”, kazao je on.

Glasnogovornik Facebooka je, u međuvremenu, izjavio da Koganu nije bilo dozvoljeno da podatke dostavlja firmi Cambridge Analytica, odnosno trećoj strani koja bi ih mogla iskoristiti u komercijalne svrhe.

Također je rekao da je dijeljenje podataka o prijateljima korisnika Facebooka protivno osnovnim principima te kompanije.

Kogan, pak, kaže da je slijedio savjet Cambridge Analytice i da nije imao razloga sumnjati da time krši pravila Facebooka.

Rekao je da lično nije imao nikakvu korist od sakupljenih podataka i da sada pokušava sarađivati s vlastima.

‘Nisam postavljao dovoljno pitanja’

“Jedino sam pogriješio u tome što nisam postavljao dovoljno pitanja”, kazao je profesor, prenosi Reuters.

Kogan je rekao da njegov akademski rad u Rusiji nema nikakve veze s onim što je radio za Cambridge Analyticu.

Akcije Facebooka su zbog ove afere u ponedjeljak opale za 6,7 posto, a u utorak za još pet posto, što znači da je ta kompanija izgubila oko 50 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Britanska televizija Channel 4 News izvijestila je u utorak navečer da je suspendirani generalni direktor firme Cambridge Analytica  Alexander Nix u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije