Profit Siemensa 9,1 milijardu eura

U sektoru energija prihodi Siemensa su porasli 8 posto, na 27,6 milijardi eura (EPA)

Kompanija Siemens je ovu fiskalnu godinu završila s ukupnim porastom profita od 36 posto, koji sada iznosi 9,1 milijardu eura, a dobit od redovnog poslovanja uvećala se za gotovo dvije trećine, na sedam milijardi eura.

Prihodi od redovnog poslovanja porasli su 7 posto – na 73,5 milijardi eura, a nove porudžbine porasle su 16 odsto, na 85,6 milijardi eura.

Predsjednik i generalni direktor Siemensa Peter Lesher je istakao da je, s jakim četvrtim kvartalom u turbulentnom ekonomskom okruženju, fiskalna 2011. Godina završena s rekordnim poslovnim rezultatima.

Prema njegovim riječima, kompanija je dobro pozicionirana za rast prihoda u narednoj fiskalnoj godini i, srednjoročno, prelaz praga prihoda od 100 milijardi eura.

Protekla fiskalna godina bila je naročito uspješna za sektore industrija i energija.

U sektoru industrija prihodi su porasli 9 posto, na 32,9 milijardi eura, a nove porudžbine porasle su 24 posto na međugodišnjem nivou, što iznosi 37,6 milijardi eura.

Vjetropark u Kini

Profit sektora je porastao 36 posto, na 3,6 milijardi eura ,a narudžbina Deutsche Bahna (Njemačke željeznice) vrijedna 3,7 milijardi eura, što je i najveća pojedinačna narudžbina u historiji kompanije, u velikoj mjeri je doprinijelo obimu narudžbina.

U sektoru energija prihodi su porasli 8 posto, na 27,6 milijardi eura, a nove porudžbine su porasle 15 posto, na 34,8 milijardi eura.

Vrhunac godine predstavljalo je dobijanje projekta za elektranu Ras Az Zawr u Saudijskoj Arabiji, odnosno  ugovora vrijednog oko 740 miliona eura.

Divizija obnovljiva energija je značajno doprinijela porastu narudžbina, a ove godine Siemens je primio prvu narudžbinu za off shore vjetropark u Kini, što je označilo ulazak kompanije na svjetsko tržište energije vjetra.

Portfolio za zaštitu životne sredine donio je oko 30 milijardi eura prihoda ukupnom prihodu kompanijea, a cilj je da sa zelenim tehnologijama pređe prihod od 40 milijardi eura do kraja fiskalne 2014. godine.

Početkom nove fiskalne godine, 1. oktobra, počeo je raditi novi sektor Infrastruktura i gradovi, saopćio je Siemens.

Izvor: Al Jazeera