Proglašen 24-satni prekid vatre Iračana i Kurda

Granični prelaz u Fishkhaburu, koji je strateški važan Kurdima u Iraku i Kurdima u Siriji (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi najavio je u petak “dvadesetčetverosatni prekid pokreta oružanih snaga” u zonama za koje se spore Vlada u Bagdadu i autonomne vlasti iračkog Kurdistana.

Taj prekid kretanja vojske treba omogućiti tehničkom odboru, u kojem su federalne snage i predstavnici Kurdistana, da dogovore plan raspoređivanja federalnih snaga na cijelom spornom području”, piše u saopćenju Abadi.

Premijer, koji je i vrhovni zapovjednik iračke vojske, u tekstu navodi da operacije trebaju “odmah prestati u Fishkhaburu i duž granica, kako bi se izbjegli sukobi i prolijevanje krvi između sinova iste nacije”.

Siloviti sukobi u četvrtak

Granični prelaz u Fishkhaburu, koji je strateški važan Kurdima u Iraku i Kurdima u Siriji, bio je u četvrtak poprište silovitih sukoba između federalnih i kurdskih boraca.

Fishkhabur je smješten u pokrajini Dohouk, kojom upravlja autonomna Vlada iračkog Kurdistana, no Bagdad u toj pokrajini želi osigurati pristup naftovodu koji vodi do turske luke Ceyhan.

“Primirje se poštuje“, rekao je Vahal Ali, šef ureda za medije kurdskog lidera Masouda Barzanija.

On je kazao da su diplomatske aktivnosti u toku kako bi počeli pregovori između Erbila i Bagdada.

Međutim, iračke vlasti su ranije odbijale pregovore sa separatističkim regionalnim vlastima, potvrđujući suverenitet na cijeloj teritoriji.

Centralna iračka Vlada u Bagdadu i autonomna u Erbilu u krizi su od kako su prije mjesec dana irački Kurdi na referendumu glasali za nezavisnost.

Premijer želi da se jednostavno “poništi” referendum, a Erbil predlaže “zamrzavanje rezultata”.

Kurdska autonomija od 2003. godine

Irački Kurdistan ima velike zalihe nafte i plina.

Bagdad se protivi nezavisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. godine, kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju SAD i druge sile u regiji, koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji, gdje bi velike kurdske zajednice u susjednim državama također mogle tražiti nezavisnost.

Izvor: Agencije