Proglašena epidemija salmonele u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo zdravstva bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, danas je nakon prijedloga Zavoda za javno zdravstvo, dalo suglasnost za proglašenje epidemije salmonele zbog zaraznog trovanja velikog broja djece u nekoliko vrtića JU Djeca Sarajeva.

Pretpostavlja se da su se djeca otrovala hranom koja je u sarajevskim vrtićima servirana prošlog ponedjeljka. Od srijede je povećan broj djece koja su se ljekarima javljala sa simptomima trovanja.

Skoro 200 njih se javilo na ljekarski pregled dok ih je 51 zadržano na liječenju, iz Sarajeva javlja novinar Al Jazeere, Stefan Goranović, te dodaje kako je u više slučajeva, mikrobiološkim nalazima potvrđena salmonela.

„Broj dece koja su zatražila pomoć lekara zbog mogućeg trovanja u osam sarajevskih vrtića porastao je na blizu 200. Međutim, na lečenju na infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je zadržano 51 dete. U sarajevskoj bolnici najavljuju da bi do kraja dana mogla da bude otpuštena jedna manja grupa dece“, navodi Goranović.

Stabilno stanje

Djeca koja se liječe, kako javlja novinar Al Jazeere, su u stabilnom stanju i s dobrim prognozama.

„U ovoj bolnici tvrde da imaju sve što je potrebno za tretman zaraženih salmonelom. U bolnici ne očekuju povećani dolazak dece u narednom periodu. Međutim, ono što i dalje buni roditelje  je činjenica da se sa simptomima trovanja javljaju deca iz različitih vrtića i različitih opština, iako se svi osim jednog obdaništa u Sarajevu hranom snabdevaju iz jedne centralne kuhinje, koja je zatvorena u petak odlukom inspekcije.“

Međutim, i pored velikog interesa javnosti još se ne zna kako je salmonela došla do djece i još se čekaju rezultati pojedinih briseva, iako su se prve analize u vezi sa higijenom i provjerom sanitarnih knjižica pokazale urednim.

„Ipak, deci se i dalje servira suva hrana kao mera predostrožnosti dok se i konačno ne ustanovi kako se tako veliki broj dece potrovao, najverovatnije hranom koja im je servirana u obdaništima prošlog ponedeljka“, javlja Goranović.

Izvor: Al Jazeera i agencije