Proglašena uzbuna za sve hrvatske vatrogasce

Dok požari bukte diljem Dalmacije, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina.

Jedan je prijavljen za dovođenje u opasnost života i imovine, a drugi zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u utorak u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Utvrđeno je da je prvoosumnjičeni mladić u ponedjeljak oko 14:15 sati u mjestu Radučić u Općina Ervenik na poticaj drugog mladića upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu.

Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin, rekli su u policiji.

Zbog situacije na požarištima diljem Dalmacije, rano jutros održan je sastanak Kriznog stožera u zgradi Zadarske županije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je rekao da je izdana uzbuna za sve vatrogasne snage u Hrvatskoj.

Požar na planini Promini još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva Air Tractora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane angažirane su i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane (MORH).

Na požarištu Pristeg upućen je kanader i Air Tractor, dok dva Air Tractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih.

Očekuje se jačanje bure

Na području Zadarske županije vatrogasci su gasili požare cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja.

Sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio, ali se u poslijepodnevnim satima očekuje jačanje bure, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša.

“Jučer je eksplodiralo oko 70-80 mina. Brani se doslovno svaka kuća, kako naiđe fronta. Saniran je i požar u Popovićima, ali to ne znači da je tamo posao gotov. Ljudi su i dalje na terenu, dežuraju jer je moguće da vjetar ponovno rasplamsa rubne dijelove. Ako će nam danas biti dostupne zračne snage, uvjeren sam da ćemo sve požare na našem području staviti pod kontrolu”, kazao je Šoša u utorak ujutro na sjednici Kriznog stožera Zadarske županije.

Po njegovim riječima, tamo gdje je minirano vjerojatno će gorjeti i dalje, ali na tim područjima nema velike štete.

“Napravit ćemo sve da zaštitimo građane i njihovu imovinu. Jučer smo imali 30 požara, a na terenu je sada oko 150 ljudi. Osim požara na benkovačkom području, aktivni su požari u Vrani, Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, nadziru se požari u Kožinu, Svetom Filipu i Jakovu, Slivnici. Imamo dovoljno snaga! Hvala gasiteljima iz cijele Hrvatske, mojim kolegama koji su poslali pomoć”, poručio je Šoša.

Vatrogasci, mještani, lovci i planinari zajedno su uspjeli formirati liniju obrane kod Drniša pa je zaustavljen požar u naselju Lišnjak, zaselak Čuline, javlja Hina.

Požar i dalje bukti u naselju Velušić, zaselak Bibići i Raići, kazao je Dželalija.

Na požarištima je angažirano 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

Tri požara lokalizirana

Tri požara na području splitsko-dalmatinske županije – u Dupcu, te na otoku Hvaru i kod Labina Dalmatinskog – su lokalizirana, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Požar na području Dubca, istočno od Omiša lokaliziran je jutros oko osam sati, a ranije je stavljen pod nadzor požar na rtu Kabal na Hvaru.

Na požarište Dubci kod Omiša upućen je požar helikopter.

U utorak u ranim jutarnjim satima buknuo je požar i kod Labina Dalmatinskog koji je također lokaliziran.

Vatra koja je planula iza brda u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.

Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu, pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi.

Ipak, manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš.

Izbačeno 1.000 vodenih bombi

Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, doznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.

Iz MORH-a poručuju da su zračne snage sudjelovale u gašenju 10 požara.

Izbačeno je oko 1.000 vodenih bombi, što je najveći broj u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. 

Državna cesta D8, koja je od sinoć bila zatvorena za promet, jutros je otvorena.

Zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Također, zbog požara zatvorene su i županijska cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat, zbog smanjene vidljivosti od dima.

Izvor: Al Jazeera i agencije