Proglašeni krivim za silovanje reporterke

Napuštena tekstilna fabrika u Mumbaiju u kojoj je silovana fotoreporterka (Reuters)

Sud je u četvrtak proglasio krivim četvoricu muškaraca za višestruko silovanje fotoreporterke u indijskoj finansijskoj prijestonici Mumbaiju prošle godine.

Oni su suočeni s najmanje 20 godina zatvora, a mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Sud će kazne izreći u petak.

Dvadesetdvogodišnja fotoreporterka bila je na radnom zadatku s kolegom u napuštenoj tekstilnoj fabrici u Mumbaiju kada im je prišlo nekoliko muškaraca i ponudilo propusnicu za ulazak i dozvolu fotografiranja unutrašnjeg prostora fabrike.

Kada su ušli, njenog kolegu su pretukli i zavezali, nakon čega su nju naizmjenično silovali.

Kako je saopćila indijska ND TV, muškarci su identificirani kao Vijay Jadhav, Kasim Bengalski, Salim Ansari i Siraj Rehman.

Sudovi po brzom postupku

Svi muškarci su nezaposleni i žive u sirotinjskoj četvrti u blizini fabrike gdje se dogodilo silovanje.

Napad na fotoreporterku šokirao je Indiju, zemlju koja se još oporavlja od brutalnog grupnog silovanja studentice medicine u decembru 2012. godine, nakon čega je preminula.

Taj događaj je potakao razgovore o toleriranju seksualnog uznemiravanja, seksualnog zlostavljanja i nasilja protiv žena u zemlji gdje se dugogodišnje kulturološke i ekonomske promjene sukobljavaju s duboko usađenim konzervativnim vrijednostima.

Obećavši promjene, savezna Vlada je formirala sudove po brzom postupku za slučajeve silovanja, udvostručila zatvorske kazne za silovatelje i kriminizirala voajerizam, uhođenje, napade kiselinom i trgovinu ženama.

Sud je četvorici muškaraca, optuženim za silovanje studentice u New Delhiju, izrekao smrtne kazne.

Seksualni napadi na žene su u porastu u Indiji, zbog čega izbijaju masovni protesti širom zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije