Proizvodnja struje iz geotermalnih izvora

Malo je zemalja na svijetu koje su energetski neovisne poput Kostarike. Mala srednjoamerička zemlja proizvodi 90 posto električne energije iz obnovljivih izvora i na dobrom je putu da postane ekonomija bez emisije ugljičnog dioksida.

Jedan od novih potencijala predstavlja i geotermalna energija.

Guanacaste na sjeverozapadu Kostarike izgleda kao drevna zaboravljena zemlja. Ali ispod oronule površine kriju se megavati energije.

Kostarika se nalazi u Pacifičkom vatrenom prstenu, koji čine stotine aktivnih vulkana. U energetskom smislu, to je geotermalni raj koji Vlada te zemlje namjerava maksimalno iskoristiti.

Energija za pola miliona domaćinstava

“Proizvedena struja može napajati pola milijuna kućanstava. Država tvrdi da negativnih strana nema. Energija je čista, obnovljiva i potencijalno nepresušna”, izvještava reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Proces je zasnovan na tome da se kipuća voda crpi iz zemljine kore kako bi se pokretale turbine. Lokalni inženjeri tvrde da se taj proces može primijeniti globalno.

“Radimo na ovom projektu 25 godina i rado ćemo podijeliti svoje znanje s ostatkom svijeta. Uvjeren sam da ostale zemlje koje posjeduju slične potencijale mogu itekako profitirati od našeg znanja”, kaže Eddy Sanchez, direktor Geotermalnih resursa.

Procesom se, ipak, oslobađaju staklenički plinovi, ali u daleko manjoj mjeri nego sagorijevanjem fosilnih goriva.

Iako su pogoni izgrađeni u nacionalnim parkovima, inženjeri tvrde da je zaštita okoliša jedan od prioriteta cjelokupnog projekta.

Korist za sve

“Ovi projekti imaju vrlo malo utjecaja na okoliš. Na svjetskoj razini, smatraju se ekološkim izvorima energije. Buka i zauzimanje zemljišta jedine su dvije negativne nuspojave, ali obje su minimalne, a primjenom novih tehnologija njihov razmjer se smanjuje svakim novim projektom”, objašnjava German Guido, stručnjak za geotermalne izvore i okoliš.

Od razvoja geotermalnih aktivnosti koristi ima i lokalna zajednica. Kako se program širi, ekonomija malih mjesta brže se razvija, a privatnici tvrde da više radnika znači i više profita.

“Prodajemo im hranu ujutro kada idu na posao. Kod nas i ručaju. To je vrlo bitno, jer koliko mi trebamo njima, toliko i oni trebaju nama”, kaže privatnica Veronica Arias.

Geotermalna energija sada zadovoljava 15 posto energetskih potreba Kostarike.

Takve brojke privukle su međunarodnu pozornost i mnogi su nestrpljivi naučiti koji se potencijal krije u zemlji koja leži na vulkanima.

Izvor: Al Jazeera