Projekat javnih bicikala u Koprivnici

Evropska sedmica mobilnosti, koja se obilježava širom Evropske unije, ali i zemalja nečlanica, u mnogima donosi razne projekte.

Tim povodom hrvatski grad Koprivnica pokrenuo je projekat javnih bicikala – koja će za sve korisnike prve godine biti besplatna. Projekt vrijedan 600 hiljada eura, većinom je finansiran sredstvima Evropske unije.  

Umjesto pješice ili vlastitim biciklom, Gordana Biondić na posao od sada može i javnim prijevozom na dva kotača. Jednim od gradskih bicikala postavljenih diljem Koprivnice.

“Imam jednu stanicu kod kuće, tamo ću uzeti bicikl, dovesti se do ovdje jer radim u centru grada. Ostaviti ga ovdje i isto se tako vratiti kući.”

Ukupno je šezdeset bicikala. Svaka ga osoba može voziti dva sata dnevno.  Uzeti ih i vratiti se  može na bilo koju od sedam postavljenih stanica u gradu.

Već prvoga dana svoje je kartice zatražilo desetak građana. Ideja se svidjela mnogima pa neće teško doseći brojku od 2000 željenih korisnika u prvoj godini projekta.

Ovo je drugi pokušaj uvođenja javnih bicikala u gradsku ponudu. Ništa nije prepušteno slučaju. Svaki bicikl ima uređaj za praćenje, a svaka stanica videonadzor.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera