Proklijalo sjeme koje Kinezi uzgajaju na Mjesecu

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka narasli prvi pupoljci (EPA)

Proklijale su prve sjemenke koje je kineska misija Chang'e-4 ponijela na Mjesec.

Ovo je prvi put da je ovakva biloška tvar izrasla na Mjesecu i vrlo je značajan korak u daljnjem istraživanju svemira, pišu svjetski mediji.

Sposobnost uzgoja biljaka na Mjesecu bit će sastavni dio dugoročnih svemirskih misija, kao što je i putovanje na Mars koje bi trajalo blizu dvije i po godine.

Ovo bi moglo značiti da će astronauti uzgajati vlastitu hranu u svemiru, smanjujući tako potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se opskrbili.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka narasli prvi pupoljci, a list Komunističke partije Kine objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka napisavši kako je ovo prvi biološki eksperiment na Mjesecu. 

Fred Watson, astronom u astronomskoj opservatoriji Australije, rekao je za BBC da su ovo veoma dobre vijesti. 

“Ovo ukazuje na to da više neće biti nepremostivih problema za astronaute da u budućnosti pokušaju u kontoliranim uvjetima uzgajati vlastite usjeve na Mjesecu”, kazao je Watson.

Sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Dodao je da postoji interes za postavljanje baze na Mjesecu koja bi mogla služiti kao stajalište prilikom letova na Mars jer je relativno blizu Zemlje. 

“Znanje o rastu biljaka u okruženju sa slabom gravitacijom omogućilo bi nam da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze. Uzgojeni pamuk mogao bi se koristiti za odjeću, dok bi krompir mogao biti hrana za astronaute, a od uljana repice bi mogli imati ulje”, rekao je Xie Gengxin, voditelj projekta mini ekosistema u Chang'e-4.

Lunarna sonda Chang'e-4 sletjela je 3. januara na tamnu stranu Mjeseca, a ovo slijetanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda Chang'e- 3” je 2013. godine postala prva svemirska letjelica koja je sletjela na Mesec, poslije sovjetske sonde “Luna 24” koja je to učinila 1976. godine, javlja srbijanski portal B92.

Kineska misija Chang'e-4 analiziraće tlo i mjeriti temperature kako bi došla do novih saznanja o kataklizmičkom sudaru iz kojeg je nastao Mesec kako bi otkrila porijeklo vode koje ima neočekivano mnogo u tlu našeg prirodnog satelita. 

Prema informacijama Xinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mesec ponijela malu biljku Arabidopsis, za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvijet na Mesecu. U sondi se nalaze i voćne mušice i kvasci. 

Izvor: Agencije