Promjena vlasti u Prištini iznenađenje izbora

Na Kosovu je Centralna izborna komisija u nedjelju kasno navečer objavila preliminarne rezultate drugog kruga izbora za predsjednike 25 opština. Izborni proces, u kojem je učestvalo blizu 40 posto upisanih glasača, ocijenjen je uspješnim.

Građanska Inicijativa “Srpska”, koja je prvi put učestvovala na izborima, osvojila je vlast u šest opština s većinskim srpskim stanovništvom, ali to nije jedino iznenađenje ovih kosovskih lokalnih izbora, izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. 

Preliminarni rezultati CIK-a znatno su drugačiji od prognoza nakon prvog kruga glasanja.

Valdete Daka, predsjednica CIK-a, kaže: “U opštini Priština Shpend Ahmeti iz pokreta Samoopredjeljenje osvojio je 51 posto glasova.”

Slavlje u Prištini

Hiljade građana Prištine slavile su pobjedu. Prema preliminarnim rezultatima, prvi put nakon 14 godina gradonačelnik Prištine neće biti iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Novi gradonačelnik obećava da će na posao dolaziti javnim prevozom i da će prodati skupi automobil iz mandata dosadašnjeg gradonačelnika.

“Mi ćemo održati naša obećanja koja smo dali tokom predizborne kampanje. Prodat ćemo Audi Q7, borit ćemo se protiv korupcije, riješit ćemo problem snabdijevanja vodom i sredit ćemo infrastrukturu grada”, kaže Ahmeti.

Promjena vlasti u Prištini nije izuzetak. U dvije trećine kosovskih opština većina građana je glasala za promjenu. Demokratski savez Kosova izgubio je vlast u glavnom gradu, ali su osvojili većinu kosovskih opština. Demokratska partija Kosova aktuelnog premijera Hashima Thacija, osim Prizrena, više ne upravlja u ostalim većim opštinama.

Alijansa za novo Kosovo Behgjeta Pacolija osvojila je vlast u Mitrovici, a njihova kandidatkinja u Đakovici Mimoza Kusari postala je prva gradonačelnica u historiji Kosova.

Kosovski analitičari promjenu vlasti u ovim opštinama ocjenjuju kao izborni zemljotres.

Leon Malazogu iz Demokratije za razvoj kaže: “Mislim da smo sinoć imali izborni zemljotres, u smislu da je ovo možda jedan od ključnih trenutka kada se vlast mijenja u sedam najvećih gradova. U šest je promijenjena vlast i dobila je stranka koja je bila u opoziciji.”

Demokratska emancipacija

Naslovne strane kosovskih novina u ponedjeljak su pune komentara i analiza o razlozima koji su doveli do ovih promjena.

“Mislim da ćemo se referirati na ovaj trenutak kao trenutak kada su se Kosovari pobunili protiv ličnih interesa, protiv klanova i protiv stranaka koje su mislile da kontroliraju opštine i da su opštine nekako stabilne, da su to njihovi bastioni”, rekao je Malazogu.

Oglasio se i premijer Thaci, istakavši da su građani demonstrirali političku i demokratsku emancipaciju. Slično je reagirala i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je poručila da je položen važan test za demokratiju, a aktualni gradonačelnik Prištine čestitao je na pobjedi kandidatu Samoopredjeljenja.

Nakon ovakvih domaćih reakcija očekuju se i prve ocjene međunarodnih posmatrača po objavi konačnih razultata izbora.

Izvor: Al Jazeera