Promjene na čelu Predstavničkog doma FBiH

Nova parlamentarna većina u Federaciji Bosne i Hercegovine razriješila je dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije (SDA), te dopredsjedavajućeg, Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava (HSP).

Umjesto njih, imenovani su Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBIH) i Tomo Vidović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDPBIH).

Novu parlamentarnu većinu čine SDP, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBIH) HDZ 1990 i SBBBIH.
Iz vladajuće koalicije ispali su SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Ranije smjene

Nova većina prethodno je smjenjivala Zvizdića i Primorca, na sjednici Predstavničkog doma u junu, ali je Ustavni sud osporio tu sjednicu, ocijenivši da je povrijeđen Ustav.

Nova većina planira smijeniti i izvršnu vlast u Federaciji BiH, ali to ne mogu uraditi jer entitetski predsjednik Živko Budimir iz HSP-a odbija dati suglasnost za smjenu ministara iz svoje stranke i SDA.

Kako je iz Sarajeva izvijestila reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić, sama rasprava o dnevnom redu trajala je tri sata, ali su se svi složili da je sve urađeno u skladu s poslovnikom.

“Pozicije su iste kao prije dva mjeseca”, kazala je Ruždić.

Ona je kazala da je i u Predstavničkom domu državnog Parlamenta tražena smjena zamjenika predsjedavajućeg Denisa Bećirovića.

“To je odgovor SDA na ono što se dešavalo u federalnom Parlamentu”, kazala je Ruždić, te dodala da su ovaj prijedlog podržale neke stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, ali da on nije dobio i potrebnu entitetsku većinu.

Prijedlog će biti upućen Kolegiju Doma, čiji je Bećirović član, na usaglašavanje.

Rebalans budžeta

U međuvremenu, u toku je druga vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

Krajnji rok za usvajanje rebalansa, koji je Dom naroda ranije usvojio, ističe u četvrtak. Rebalans budžeta usvojila je i Skupština RS-a.

Rebalans budžeta mora biti usvojen kako bi BiH sklopila novi sporazum o zaduživanju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Bh. vlasti navode da nakon rebalansa neće biti smanjenja bilo kakvih prava kada je riječ o ličnim primanjima, bez obzira da li je riječ o platama, invalidninama ili nekim drugim socijalnim pravima.

U FBiH, entitetska Vlada je po zahtjevu MMF-a u rebalansu smanjila poticaje za poljoprivrednike za nekih pet miliona eura.

Poljoprivrednici ne prihvataju ova umanjenja poticaja i najavljuju potpunu blokadu rada Vlade ukoliko se usvoji ovakav rebalans.

Izvor: Al Jazeera