Promjene u načinu rada američke policije

U Sjedinjenim Američkim Državama gotovo svi znaju imena Freddieja Graya i Michaela Browna, mladih Afroamerikanaca koje su ubili policajci bijelci.

S ciljem stišavanja rasnih napetosti, određeni broj policijskih stanica ponovno počinje obučavati policajce kada je riječ o korištenju sile, javlja John Hendren, novinar Al Jazeere.

Možda neće riješiti problem, ali policija smatra da inovacija može dati ključni doprinos u stišavanju rasnih napetosti.

U više od 20 gradova širom SAD-a, lokalna policija testira opremu koja bi mogla biti alternativa vatrenom oružju. Nova vrsta municije osmišljena je da se pri udaru spljošti.

Pogodak izaziva veliku bol, ali ne i smrt.

Riječ je o najnovijim mjerama koje policija preduzima kao odgovor na val protesta potaknutih ubistvima nenaoružanih crnaca, koje je počinila policija.

U Fergusonu, gdje su izbili nemiri nakon pogibije Michaela Browna, novi sudac je odbacio sve naloge za hapšenje starije od pet godina i osumnjičenima u starijim predmetima omogućio da se brane sa slobode.

Donald McCullin, sudac općinskog suda, kazao je: “Ovim im dajemo novu priliku. Predmeti će se i dalje voditi, ali ih policija neće hapsiti. Također će se morati odazvati pozivu na sud, ali ne moraju se bojati hapšenja.”

Nove smjernice

U Marylandu nemiri su izbili nakon što je policija u pritvoru usmrtila Fredddieja Graya. U utorak je glavni tužilac Brian Frosh donio nove smjernice koje zabranjuju profiliranje eventualnih osumnjičenih na osnovu rase, religije ili spola.

“Možemo i moramo raditi bolje. Utvrdit ćemo standarde kojima će policija i cijela zajednica pojedince tretirati sa poštovanjem”, poručio je Frosh.

“Aktivisti tvrde da ove mjere ne otklanjaju korijen samog problema, rasnu podijeljenost na policiju u kojoj su većina bijelci, s jedne strane, i mlade crnce sa druge”, javlja Hendren.

Tio Hardeman, osnivač aktivističke organizacije Violence Interrupters, rekao je: “Ostvaren je napredak, ali policija je mnogo puta zloupotrijebila povjerenje afroameričke zajednice, još od perioda rasne segregacije i pokreta ljudskih prava. Potrebno je promijeniti obuku, a nakon toga zaposliti policajce koji shvataju afroameričku zajednicu i koji će graditi mostove sa našom zajednicom”.

Aktivisti kažu da će rasne podjele i dalje biti prisutne sve dok su njihovim naseljima raspoređeni bijeli policajci u interventnoj opremi.

Izvor: Al Jazeera