Promovirani udžbenici na bosanskom jeziku

Predstavljeni udžbenici bosanskog jezika za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne i prvu i drugu godinu srednjih škola (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka u utorak je promoviralo udžbenike za osnovne i srednje škole u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici za učenike koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

Predstavljeni su udžbenici za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne i prvu i drugu godinu srednjih škola, prenosi Tanjug.

Predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžo izjavio je da prva i druga generacija imaju 7.686 učenika koji se obrazuju na maternjem bosanskom jeziku.

Prema njegovoj ocjeni, ova brojka govori o uspjehu autorskog tima za izradu udžbenika, izdavačkih kuća, nastavnika i direktora koji su dali doprinos provedbi modela nastave na bosanskom jeziku u sandžačkim školama.

Nastava i u Prijepolju

Džudžo je ranije za Anadoliju izjavio kako će ovaj proces “doprinijeti smanjenju etničke distance između Bošnjaka i srpskog stanovništva, vratiti povjerenje Bošnjaka u državu te će nove generacije Bošnjaka biti u mogućnosti, u okviru državnog obrazovnog sistema, slušati i izučavati svoju književnost, bošnjačku historiju i kulturu”.

Udžbenici koji su promovirani u utorak u Novom Pazaru štampala je beogradska izdavačka kuća Klett.

Nastava na bosanskom jeziku se od prošle školske godine izvodi u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, a od ove godine ima je i u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Prijepolju.

U ovim opštinama je, pored srpskog jezika, u ravnopravnoj službenoj upotrebi i bosanski jezik.

Izvor: Agencije