Pronađen nacistički voz s blagom i oružjem

Zuchowski: Fotografije snimljene posebnom radarskom oprememom prikazuju voz dužine veće od 100 metara (EPA)

Poljska je saopćila da je skoro sigurna da je locirala “sahranjeni” voz nacističke Njemačke, koji je nestao krajem Drugog svjetskog rata pun blaga i oružja.

Fotografije, koje su snimljene zahvaljujući posebnoj radarskoj opremi, prikazuju voz dužine veće od 100 metara, rekao je zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski.

Voz je bio oklopni, što znači da je prevozio poseban teret, vjerovatno vojnu opremu, ali i dragulje, nakit, umjetnička djela, kao i arhivsku građu, rekao je Zuchowski novinarima u Varšavi.

“Uvjeren sam 99 posto da taj voz postoji, ali stručnjaci će dati posljednju riječ kada iskopaju ovaj voz”, kazao je on.

Zuchowski je rekao da su prvu informaciju o lokaciji dobili od neimenovanog muškarca na samrtnoj postelji, koji je vlastima dao crtež gdje se voz nalazi.

On je kazao da je riječ o čovjeku koji je svojevremeno pomagao da se voz sakrije, prenosi Srna.

Potraga za vozom

Vlasti su počele tragati za vozom ovog mjeseca, nakon informacija jednog njemačkog i jednog poljskog državljanina, koji su preko advokata rekli da su pronašli voz u blizini jugozapadnog grada Walbrzycha i da očekuju 10 posto od onoga što bude pronađeno u vozu.

Decenijama se priča da je nacistički voz pun oružja i opljačkanog blaga nestao u tunelu u blizini granice Poljske s Njemačkom 1945. godine, kada se približavala sovjetska Crvena armija.

Voz je nestao 1945. godine noseći opljačkane stvari iz tadašnjeg Breslaua u istočnoj Njemačkoj, a sada Wroclawa u Poljskoj.

Prema nekim teorijama, voz je ušao u tunel u planinama Donje Šlezije i nikada se nije pojavio na drugom kraju.

Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena.

Izvor: Agencije