Pronađena atmosfera oko Zemljinog blizanca

Naučnici su egzoplanetu GJ 1132b otkrili 2015. godine (Wikipedia)

Naučnici su otkrili atmosferu oko zemljolike egzoplanete GJ 1132b, koja je 1,4 puta veća od Zemlje i udaljena 39 svjetlosnih godina.

Opservacije teleskopom govore da je “super-Zemlja” ili Zemljin blizanac, kako tepaju egzoplaneti GJ 1132b otkrivenoj 2015. godine, omotana debelim slojem plinova, koji su voda ili metan ili smjesa tih materija, navodi agencija Hina.

U studiji objavljenoj u časopisu Astronomical Journal piše da je otkriće atmosfere i njeno opisivanje važan korak naprijed u potrazi za životom van Sunčevog sistema.

No, malo je vjerovatno da je na toj zemljolikoj egzoplaneti život moguć jer je temperatura na njenoj površini 370 stepeni Celzija.

“Koliko ja znam, najviša temperatura na kojoj je moguće preživjeti na Zemlji jest 120 stepeni, a to je daleko manje od temperature na toj planeti”, kaže John Southworth, vodeći naučnik na Univerzitetu Keele.

Potraga za vanzemaljskim životom

Naučnici su egzoplanetu GJ 1132b otkrili 2015. godine, a teleskopima iz Evropske južne opservatorije u Čileu mogli su ga proučavati posmatrajući kako blokira dio svjetlosti svoje zvijezde kad prolazi ispred nje.

Iako su šanse da na egzoplaneti postoji bilo kakav oblik života mali, otkriće atmosfere ohrabruje u potrazi za vanzemaljskim životom.

“Pokazali smo da planete koje kruže oko zvijezda niske mase imaju atmosferu i, s obzirom na to da ih ima toliko mnogo u svemiru, veće su šanse da bi na nekom od njih život bio moguć”, kaže Southworth.

Da bi egzoplanete bile upisane, moraju imati prečnik barem dvostruk u odnosu na Zemljin, biti u orbiti neke zvijezde van Sunčevog sistema i sa šansama da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što ih čini potencijalno nastanjivima.

Izvor: Agencije