Pronađena crna kutija sa leta AH5017

Avion je jasno identificiran, unatoč tome što se raspao, saopćeno je iz kabineta francuskog predsjednika (EPA)

Niko od 118 osoba nije preživio pad putničkog aviona kompanije Air Algerie, koji se srušio na sjeveru Malija, no crna kutija pronađena je u petak među ostacima raspadnutog aviona i mogla bi pomoći da se utvrde uzroci nesreće, piše Hina.

“Nažalost, niko nije preživio”, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande u izjavi za televiziju.

“Jedna je crna kutija pronađena”, a francuski vojnici koji osiguravaju mjesto nesreće poslali su je u Gao na sjeveru Malija, rekao je Hollande.

Razmatraju se sve hipoteze, uključujući i onu da su nesreću izazvale krajnje nepovoljne meteorološke prilike, kažu francuski zvaničnici.

Ostatke aviona tipa McDonnell Douglas MD82, koji je letio za Alžir, a srušio se 50 minuta nakon polijetanja iz Ouagadougoua u Burkini Faso, pronašao je u četvrtak navečer vojni helikopter na sjeveru Malija, blizu granice s Burkinom Faso.

U avionu je bio 51 francuski državljanin, 23 državljana Burkine Faso, a ostali su bili iz Kanade, Libana i Alžira. Ukupno je bilo 118 osoba, a ne 116 kako je ranije javljano, objavio je ured francuskog predsjednika.

Nevrijeme najvjerovatniji uzrok nesreće

Istražitelji na mjestu nesreće zaključili su da se avion raspao prilikom udara o tlo, kažu zvaničnici, sugerirajući kako to znači da vjerovatno nije bio meta napada.

„Avion je uništen u trenutku udara u zemlju”, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve radiju RTL, govoreći o letjelici u kojoj je bio 51 francuski državljanin i koja se u četvrtak srušila u Maliju blizu granice s Burkinom Faso.

“Mislimo da se avion srušio zbog razloga povezanih s vremenskim uvjetima. U ovom trenutku ne možemo isključiti ni druge mogućnosti, ali to je najizglednija teorija”, istaknuo je Cazeneuve.

I ministar saobraćaja Frederic Civillier kazao je da Francuska od početka isključuje mogućnost da je avion bio napadnut, te da su mali izgledi da ima preživjelih.

“S obzirom na stanje aviona, jako je malo vjerovatno, gotovo nemoguće da ima preživjelih”, rekao je Civillie.

Vojska osigurava mjesto pada aviona

Francuska je saopćila da je poslala vojnu jedinicu koja bi trebala osigurati mjesto nesreće alžirskog aviona u blizini granice s Burkinom Faso.

“Avion, u kojem je bio 51 francuski državljanin, jasno je identificiran, unatoč tome što se raspao”, kaže se u saopćenju iz kabineta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

“Francuska vojna jedinica poslana je da osigura mjesto i da prikupi prve informacije”, dodaje se u saopćenju.

“Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana… Pedeset kilometara sjeverno od granice Burkine Faso”, u regiji Gossi, u Maliju, precizirao je general Gilbert Diendiere, prenio je AFP.

Poklapanje izvještaja sa snimcima

“Poslali smo ljude uz saglasnost Vlade Malija na lokaciju i oni su našli olupinu aviona uz pomoć lokalnih stanovnika”, rekao je general Diendere, bliski saradnik predsjednika Burkine Faso.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je vidio avion koji pada u regiji Gossi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izvještaji uzimaju zaozbiljno, pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

Avion aviokompanije Air Algerie na letu AH5017 sa 118 putnika i članova posade nestao je u četvrtak sa radara iznad sjevernog Malija, nakon što su zabilježene jake kiše, saopćili su vlasnik i državni zvaničnici u Francuskoj i Burikini Faso.

Avion je letio iz Burkine Faso u prijestolnicu Alžira.

Izvor: Agencije