Pronađene žrtve iz srušenog mijanmarskog aviona

Kontakt s avionom je izgubljen otprilike pola sata nakon polijetanja (AP)

Deset tijela je pronađeno u moru, kao i dijelovi letjelice nakon što je mijanmarski vojni avion nestao iznad Andamanskog mora sa 122 vojnika i njihovih članova porodica te članova posade, navela je vojska Mijanmara u saopćenju.

Avion kineske proizvodnje Y-8 je nestao u srijedu poslije podne pola sata nakon što je poletio sa Myeika, poznatog i kao Mergui, na putu ka Yangonu, na ruti kojom bi letio iznad Andamanskog mora.

Deset tijela, uključujući šest odraslih i četvoro djece, otkrio je mornarički brod u četvrtka 35 kilometara od južnog obalskog grada Launglon, napisala je vojska na zvaničnoj Facebook stranici.

Pronađena su tijela jednog muškarca, pet žena i četvoro djece, navodi AP.

Pronađen je i točak aviona za koji se smatra da je dio transportne letjelice, navedeno je u saopćenju.

Porodice vojnika

“Pronašli smo avion i neka mrtva tijela jutros oko 8:25 sati”, kazao je glasnogovornik vojnog odjela za odnose s javnošću informativnoj agenciji AFP.

“Neki su bili na putu za medicinski pregled i da pohađaju nastavu”, rekao je glasnogovornik.

U početku su objavljene oprečne informacije o broju putnika u avionu, ali prema posljednjem saopćenju vojske, letjelica je ukupno prevozila 122 osobe.

Više od polovine putnika su bili porodice pripadnika vojske, uključujući 15 djece, zajedno sa 35 vojnika i 14 članova posade.

Kontakt s avionom je izgubljen otprilike pola sata nakon polijetanja, oko 13:35 u srijedu po lokalnom vremenu.

U Mijanmaru je trenutno sezona monsuna, ali nije bilo izvještaja o lošim vremenskim uvjetima u trenutku kada je avion nestao, prenosi Tanjug.

Avion je proizveden u Kini i takav model često koristi mijanmarska vojska za prevoz tereta.

Vojska je saopćila da je avion dobila u martu prošle godine i da je imao 809 sati letenja.

Bivši zvaničnik u ministarstvu avijacije rekao je da su mnogi avioni u mijanmarskoj floti stari i oronuli, a francuska agencija navodi da je novija historija mijanmarske vojne flote puna avionskih nesreća.

Izvor: Agencije