Pronađeno šest žrtava na čamcu s izbjeglicama

Gotovo 2.500 osoba spašeno u vodama blizu libijske obale između petka i utorka (EPA)

Šest mrtvih tijela i 74 živa putnika pronađeni su na gumenom čamcu, objavila je u četvrtak italijanska vojna mornarica, ističući da još traga za eventualnim nestalima u Sredozemnom moru.

“Brod ‘Aliseo’ prekrcao je 74 izbjeglice s tonućeg gumenog čamca te šest mrtvih tijela”, napisala je vojna mornarica na Twitteru.

“Helikopter je rano popodne bio u potrazi za eventualnim ostalim preživjelima”, dodala je.

U saopćenju je mornarica navela da je u četvrtak spasila ukupno 290 izbjeglica s tri različita čamca u Sicilijanskom kanalu, u vodama ispred libijske obale.

Obalska straža je prethodno objavila da je u četvrtak ujutro spasila 109 izbjeglica iz ogromnog gumenog čamca, a nekoliko sati kasnije još 107 osoba iz drugog čamca.

Izbjeglice i dalje hrle ka Evropi

Uprkos hladnoći i napetostima koje u Evropi izaziva izbjeglička kriza, hiljade izbjeglica i dalje pokušavaju preko Sredozemnog mora stići na Zapad.

Gotovo 2.500 osoba spašeno je u vodama blizu libijske obale između petka i utorka.

U 2015. godini je blizu 150.000 izbjeglica stiglo na italijansku obalu.

Samo u januaru 2016. godine do Grčke je stiglo više od 44.000 izbjeglica.

Grčke vlasti su u srijedu saopćile kako je susjedna Makedonija prestala puštati izbjeglice preko granice, usljed čega je blizu 2.600 ljudi zaustavljeno na grčkoj strani granice.

U nekoliko operacija prije nekoliko dana blizu obale Libije ukupno je spašena 1.271 izbjeglica s gumenih i drvenih čamaca.

Izvor: Agencije