Propala ski-sezona na Igmanu i Bjelašnici

Uposlenici preduzeća ZOI '84 ne vide pomake kada je u pitanju rješavanje njihovih problema (Al Jazeera)

Uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ‘84 naredne sedmice izaći će na ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, kazao je za Agenciju Anadolija Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika ove kompanije, te dodao kako nema ni finansijskih sredstava za ovogodišnju ski-sezonu na bh. planinama Igmanu i Bjelašnici.

Kako je rekao, nakon sastanka koji su u petak održali sa vršiocem dužnosti direktora Džavidom Kurtišajem i članovima Uprave ZOI ‘84, uposlenici su donijeli odluku da će u ponedjeljak obavijestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da će izaći na ulicu.

“Idemo pred zgradu Kantona, hodati gradom s natpisima”, pojasnio je Hodžić.

Kako kaže, nema sredstava za ovogodišnju skijašku sezonu na Igmanu i Bjelašnici.

“Neće je biti. Nema sredstava, što znači da će sezona propasti”, poručio je Hodžić.

Iako je na Skupštini KS-a odobren kredit od osam miliona konvertibilnih maraka (blizu četiri miliona eura) ovom preduzeću, uposlenici ZOI ‘84 ne vide pomake kada je u pitanju rješavanje njihovih problema. 

Tajni sastanci

Govoreći o današnjem sastanku, Hodžić kaže da ih je v.d. direktora informirao da se Nadzorni odbor u više navrata tajno sastajao te da nema informacija o tome šta se dešavalo na tim sastancima.

“Klasične opstrukcije Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća ZOI ‘84. Očito je da se rade opstrukcije da se ne dobije kredit i da uposlenici ne dobiju nijednu platu. Oni vjerovatno žele da ova firma nestane. Mi smo ogorčeni”, pojasnio je Hodžić.

Informirani su, kaže, kako se radi na realizaciji dugoročnog kredita od četiri miliona eura, ali da niko ne zna da li će nešto biti od toga.

Hodžić dodaje da su u petak dobili obavještenje od Elektrodistribucije Bosne i Hercegovine da će im u ponedjeljak biti isključena struja.

“Mi smo u generalnom štrajku, ali moramo izaći na ulicu”, poručio je Hodžić.

Duga agonija

On je ranije istakao kako agonija ove firme traje dugo.

“Ispred uposlenika preduzeća ZOI ‘84, mogu da kažem da su oni živjeli u nadu da će se riješiti njihov status, ali nakon agonije koja traje već dvije godine i neisplaćenih 13 plata i naznake da nema boljitka, odnosno da smo imali saznanja da ćemo s ovom novom upravom nešto postići, pošli smo dobrim koracima naprijed, međutim, imam osjećaj kao da je neko rekao da se stane i ne ide dalje”, pojasnio je Hodžić za agenciju Anadolija.

Pojasnio je da sezona neće biti uništena od strane uposlenika preduzeća ZOI ‘84, već od strane moćnika, odnosno KS-a.

“Oni neće dozvoliti našim građanima da uživaju u skijanju na bh. planinama. Problem je u tome da preduzeće ZOI ‘84 nestaje”, zaključio je Hodžić.

Izvor: Agencije