Propali pregovori o primirju u Jemenu

Izaslanik UN-a rekao da nema dogovora o datumu za nove konsultacije (EPA)

Mirovni pregovori o Jemenu danas su završeni bez postizanja sporazuma i datuma za održavanje nove runde, izjavio je u Ženevi ministar vanjskih poslova jemenske vlade u egzilu Riad Yassin.

“Nažalost, delegacija Husija nam nije dopustila da ostvarimo napredak kakav smo očekivali”, izjavio je on, prenijele su agencije.

On ipak nije htio govoriti o “neuspjehu”, dodajući da će biti nastavljeni napori u pravcu postizanja dogovora, zajedno s UN-om i međunarodnom zajednicom.

Yassin je također rekao da nema dogovora o datumu za nove konsultacije. Kazao je da je delegacija vlade koju je priznala međunarodna zajednica “i dalje optimistična da će postići mirno rješenje pod okriljem UN-a”.

‘Otvorena vrata UN-a’

Specijalni izaslanik UN-a u Jemenu Ismail Valed Seyh Ahmed kazao je istakao je da su se strane “veoma približile dogovoru, ali da nije postignut”.

Ahmed je govoreći na konferenciji za medije održanoj u Uredu UN-a u Ženevi kazao da je veliki uspjeh što su sve strane došle u Ženevu te da je to pozitivan odgovor na pregovore koji će biti vođeni u budućnosti.

Naglasio je da je u Jemenu “dramatična humanitarna situacija” te da će uložiti dvostruke napore za primirje, posebno u ramazanu.

“Naša vrata su otvorena za nastavak pregovora svih strana”, poručio je Ahmed. Kazao je da ukoliko pregovori budu nastavljeni da zajedno mogu doći do dogovora o primirju te naglasio da je optimističan o tom pitanju.

Prema njegovim riječima, još nije utvrđen datum za naredne pregovore te da će Jemenci donijeti odluku o tome da li će ili neće nastaviti pregovore o primirju. Međutim, dodaje Ahmed, dat će sve od sebe da do sljedećih pregovora bude uspostavljen humanitarni prekid vatre.

Žestoki sukobi 

U Jemenu se vode žestoki sukobi otkako su napredovali šiitski pobunjenici Husi, uz podršku Irana, koji su osvojili glavni grad Sanu i druge regije i protjerali u egzil predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija.

Od nedjelje je u Ženevi specijalni izaslanik UN-a pokušavao uvjeriti pobunjenike i vladu u egzilu da proglase humanitarno primirje za vrijeme ramazana, što bi bio prvi korak za mirovne pregovore.

Jemen se suočava s velikom humanitarnom katastrofom – izjavio je danas u Ženevi koordinator humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda, Britanac Stephen O'Brien.

Izvor: Agencije