Propali pregovori Pakistana s talibanima

Četveročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora (EPA)

Mirovni pregovori između Vlade Pakistana i talibanskih pobunjenika propali su u ponedjeljak, nakon što su pobunjenici rekli da su pogubili 23 vojnika u znak osvete zbog vojnih operacija u regijama kod afganistanske granice, javljaju svjetske novinske agencije.

Irfan Siddiqui, glavni Vladin pregovarač s talibanima, izjavio je da su pregovori otkazani te da nema smisla sastati se s njihovim predstavnicima nakon ubistva vojnika.

Frakcija pakistanskih talibana Tehreek-e-Taliban Pakistan sa sjeverozapadnog područja Mohmanda saopćila je u nedjelju navečer da je pogubila 23 vojnika, koja je otela prije gotovo četiri godine, nedaleko od granice s Afganistanom.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif osudio je u ponedjeljak navodna ubistva i nazvao ih “gnusnim”.

Razilaženje u mišljenjima

“Takvi incidenti imaju iznimno negativan utjecaj na dijalog kojim se želi unaprijediti mir”, naglasio je Sharif.

Četveročlani Vladin pregovarački tim odmah se povukao iz mirovnih pregovora koji su trebali biti održani u ponedjeljak u sjeverozapadnom gradu Akora Khattaku.

Sharif je početak pregovora s talibanima objavio 29. januara, kako bi se “dala još jedna prilika miru” nakon sedmogodišnje pobune koja je odnijela gotovo 7.000 života.

Posmatrači kažu da se dvije strane razilaze u mišljenjima o bitnim pitanjima, a neki stručnjaci dvoje da su talibanski čelnici u stanju kontrolirati cijelu organizaciju u kojoj se neke frakcije, kako se vjeruje, protive miru.

Izvor: Agencije