Propao evropski samit u Jerusalemu

Mateusz Morawiecki, Benjamin Netanyahu
Poljaci odbacuju sugestije da je njihova zemlja sarađivala s Hitlerom (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je da je otkazan evropski samit u Jerusalemu, nakon što se Poljska povukla u znak protesta zbog tvrdnji vršioca dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova da su Poljaci sarađivali s nacistima i  „posisali antisemitizam s majčinim mlijekom“.

Današnji sastanak lidera Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, takozvane Višegradske grupe, trebalo je da bude prvi samit van Evrope.

Izraelsko ministarstvo je reklo da sve četiri evropske zemlje moraju biti prisustne da bi samit bio održan. 

Jedan anonimni zvaničnik Vlade Izraela je najavio da će tri preostala lidera nakon odluke Poljske da ne učestvuje održati danas niz bilateralnih sastanaka i konferenciju za novinare.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u jučerašnjem govoru jevrejskim američkim liderima nije pominjao krizu s Poljskom.

Netanyahu očekuje da bude ponovo premijer nakon prevremenih izbora u aprilu i moguće je da on i šef diplomatije Yisrael Katz pokušavaju da zadobiju naklonost svoje baze kritikujući Poljsku.

Međutim, bivši izraelski ambasador u EU Oded Eran ocijenio je da diplomatska cijena krize jasno prevaziliazi korist na domaćem terenu.

‘Rasističke’ i ‘potpuno neprihvatljive’ izjave

„Napuštanje ili odlaganje samita Višegrad jeste veliki udarac za Netanyahuovu vanjsku politiku koju on razvija nekoliko godina“, rekao je Eran, dodavši da svako povećanje popularnosti potpuno nadmašuje šteta koja je napravljena.

Predsedavajući Američko-jevrejskog komiteta David Harris izdao je sapštenje u kojem je naveo da „sigurno postoje džepovi antisemitizma u Poljskoj“, ali je naglasio da su Poljaci patili i pružili veliku otpor nacistima tokom rata i također pomagali Jevrejima.

On je podsjetio i na poljski doprinos obnavljanju jevrejskog života.

Kriza je počela prošle sedmice kada je Netanyahu tokom posjete Varšavi rekao da su Poljaci sarađivali sa nacistima, što je razgnjevilo domaćine koji odbacuju sugestije da je njihova zemlja sarađivala s Hitlerom. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je u nedjelju da neće doći na samit ali da će umjesto njega na samitu učestvovati šef diplomatije. Međutim, poslije je otkazao učešće Poljske, nakon izjave šefa diplomatije Izraela koje je on označio „rasističkom“ i „potpuno neprihvatljivom“. 

Navodeći da je dijete preživjelih u holokaustu, Katz je izjavio za izraelske medije da su „Poljaci definitivno sarađivali sa nacistima“.

Izvor: Agencije