Propast ISIL-a jača Al-Kaidu

Pripadnici LLC-a u svoje redove prihvatili su prebjegle borce ISIL-a, koje poznaju od prije četiri godine, kad su se ove dvije grupe razdvojile (AP)

Približno 10.000 muškaraca, žena i djece tokom nekoliko septembarskih noći pobjeglo je s teritorija pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije i, uz opasnost da ih napadnu snage sirijskog režima, došlo do provincije koju kontroliše grupa povezana s Al-Kaidom.

Za nepoznat broj iskusnih boraca bijeg s civilima do provincije Idlib označava priliku da nastave ratovati uz grupu koja dijeli veliki dio ISIL-ove ideologije – i koja se okoristila njegovim padom.

Dok su se pobunjeničke grupe koje pomaže SAD i sirijske trupe (uz pomoć Rusije) fokusirale na eliminaciju ISIL-a na istoku Sirije, pobunjenička grupa povezana s Al-Kaidom, poznata kao Komitet oslobađanja Levanta (LLC), konsolidovala je svoju kontrolu nad Idlibom i blizu je povratka strategiji Osame bin Ladena za napade na Zapad.

Sirijski aktivisti s kontaktima u tom području kažu da su pripadnici LLC-a u svoje redove prihvatili prebjegle borce ISIL-a, koje poznaju od prije četiri godine, kad su se ove dvije grupe razdvojile, dok su drugi završili u zatvorima.

Aktivisti su govorili pod uvjetom da im se ne objavljuje identitet jer još posjećuju navedeno područje i strah ih je odmazde.

Grupa ISIL izgubila je gotovo svu teritoriju koju je nekad kontrolisala u Siriji i Iraku, uključujući sjeverni irački grad Mosul (najveći koji je bio pod njenom kontrolom) i sjeverni sirijski grad Raqqu, koja je nekad bila de facto prijestonica.

Najveće utočište od Afganistana

Deseci hiljada boraca ISIL-a poginuli su na borbenim linijama, no nepoznat broj njih pobjegao je. Kako se grupa raspada, u njoj se javljaju teološke podjele, kao i jačanje ogranka koji krivi prvog čovjeka ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija za propast.

“Al-Kaida će dočekati pripadnike ISIL-a raširenih ruku, naročito one s borbenim iskustvom”, smatra Fawaz Gerges, profesor na Londonskoj školi ekonomije i autor knjige ISIL: Historija.

Obje grupe potječu od Al-Kaide iz Iraka, koja je nastala u godinama nakon američke invazije 2003, no odvojile su se zbog ideologije i vodstva 2013. godine. Čak su se i borile jedna protiv druge na sjeveru Sirije. Početkom ovog mjeseca ISIL je ponovno napao LLC, a mnogi smatraju da je to napad iz osvete za prebjege.

Kad je ISIL formirao “halifat” na velikim dijelovima Sirije i Iraka 2014, pripadnici Al-Kaide pridružili su se drugim sirijskim pobunjenicima i ojačali dajući pomoć i podršku civilima. Ostali su fokusirani na rat protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada iako su savladali i nekoliko pobunjeničkih frakcija koje su imale američku podršku.

No, iako je formalno prekinuo veze s Al-Kaidom prošle godine i više puta mijenjao ime, LLC se generalno smatra lojalnim ogrankom globalne mreže koja je izvršila napade 11. septembra. Brett McGurk, vodeći američki predstavnik za koaliciju koja se bori protiv ISIL-a, kaže da je Idlib najveće utočište Al-Kaide od Bin Ladenovih dana u Afganistanu.

Buduća djelovanja

Turska je pokrenula ograničenu vojnu organizaciju u Idlibu prošle sedmice kako bi napravila “zonu deeskalacije”, jednu od nekoliko napravljenih širom Sirije prema dogovoru Turske, Irana i Rusije.

Turske snage još se nisu borile protiv Al-Kaide, no i do toga može doći ako se bude smatralo da je riječ o regionalnoj ili međunarodnoj prijetnji.

U međuvremenu, Assadove snage, osvježene pobjedama protiv ISIL-a na istoku Sirije, mogle bi promijeniti smjer djelovanja ka Idlibu, najvećem uporištu pobune u državi.

Rusija, koja je vodila kampanju zračne podrške Assadovim snagama od 2015, gađala je skup Al-Kaide u Idlibu ranije ovog mjeseca i tvrdi da je tom prilikom usmrtila nekoliko komandanata grupe.

Koalicija koju predvodi SAD napadala je Al-Kaidu proteklih godina više puta da bi, kako su navodili američki zvaničnici, poremetila tajnu ćeliju poznatu kao Grupa Horasan, koja planira vanjske napade.

U američkom zračnom napadu ranije ove godine u Siriji ubijen je Abu al-Kheir al-Masri, drugi u lancu komande Al-Kaide i bivši saradnik Bin Ladena.

Izvor: Agencije