Propisi EU-a brinu poljoprivrednike Moldavije

Moldavija, poput Gruzije i Ukrajine, bivša je sovjetska republika koja se nada članstvu u Evropskoj uniji. Trenutno pregovara o Sporazumu o pridruživanju koji će, kada bude završen, učiniti državu bližom standardima i zakonima EU-a.

Upravo to brine male poljoprivrednike, a među njima je i Ivan Bordeian, proizvođač meda. Blizu 95 posto meda ove države prave osobe poput Ivana, s košnicama u njihovim baštama.

Na ovaj način zarađuju dodatni prihod u najsiromašnijoj državi Evrope, gdje je prosječna mjesečna plaća manja od 30 eura.

Deseci hiljada mladih Moldavaca primorani su posao tražiti izvan države, najviše u Rusiji. Tamo je i odlazio najveći dio proizvodnje meda, ali sada traže nova tržišta.

Problem je mnogo antibiotika koji se koriste da bi pčelinjaci ostali zdravi, praksa koja je zabranjena u Evropskoj uniji. Jednostavno, oni nemaju novca za skupe inspekcije i certifikate za košnice.

„Nadamo se da će nam neko moći pomoći. Za sada sve što možemo uraditi jeste da naporno radimo – napravimo kvalitetan proizvod i uživamo u cjelokupnom procesu“, govori Bordeian.

„A kad je riječ o samoj prodaji – stvarno ne znam šta da vam kažem.“

Gorak okus rastavljenosti

Tokom vožnje ka zapadu, na granici sa EU-om, prvo što upada u oči je nerazvijenost i praznina ovog dijela Moldavije. Cijela jedna generacija ga je napustila u potrazi za poslom drugdje. Jedan prodavač pokraj puta iznio je stav većine stanovništva.

„Čuo sam da je život u Evropi dobar i da ima posla, ali bih radije da život ovdje postane bolji kako bi se svi oni koji su otišli vratili kući.“

Novinar Al Jazeere David Chater, koji se javio sa granice između Moldavije i Rumunije, ističe kako proizvođači meda nisu svjesni opasnosti.

„Kada se ova granica iza mene otvori prema Evropi, kroz nju će projuriti roj pravila i regulativa iz Brisela koje će im promijeniti život zauvijek“, dodaje.

Bordeianov sin se sa porodicom preselio u Chicago. Fotografija njegovih unučića je posebno istaknuta. Svi bi oni željeli ponovno biti na okupu za istim stolom i kušati svoj med.

Umjesto toga, mnogim porodicama je ostao samo gorak okus rastavljenosti.

Izvor: Al Jazeera