Proruski aktivisti drže 60 talaca u vladinoj zgradi

Proruski prosvjednici blokirali su zgradu ukrajinske Obavještajne službe u ukrajinskom gradu Lugansku i 60 uposlenika drže kao taoce, prenosi Agencija Anadolija.

U priopćenju navedene službe navodi se da je “teroristička skupina minirala zgradu te da uposlenike, koji su se nalazili u zgradi, drži kao taoce”. Kako navode, skupina koja je okupirala zgradu i drži taoce koristi terorističke metode.

Prosvjednici traže održavanje referenduma, a kazali su da neće napustiti zgradu dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Ranije su naoružani proruski prosvjednici izbačeni su iz zgrade gradske uprave u Donjecku, koju su okupirali prije nekoliko dana, a slična je akcija provedena i u Harkovu, gdje je uhićeno najmanje 70 prosvjednika.

U akcijama su sudjelovali pripadnici Ukrajinske službe sigurnosti, potvrđeno je iz Ureda privremenog predsjednika Ukrajine.

S druge strane, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je izdalo priopćenje u kojem upozorava da bi moglo doći do produbljenja tenzija u Ukrajini, ako vlasti te zemlje posegnu za nasiljem.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Najmanje 1.500 demonstranata prije dva dana je zaposjelo zgradu uprave u Donjecku i zamijenilo ukrajinsku zastavu na jarbolu ruskom zastavom, proglasivši “narodnu republiku”.

Pozvali su na hitno osnivanje narodnog vijeća, koje bi raspisalo referendum o otcjepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji, a slični scenariji viđeni su i u Lugansku i Harkovu.

Tuča u Parlamentu

Zastupnici u ukrajinskom Parlamentu žestoko su se posvađali i potukli, nakon što je vođa komunista Petar Simonenko optužio nacionaliste zato što su na početku krize u Ukrajini pribjegli ekstremnim taktikama, što, po njegovom mišljenju, ide na ruku Rusiji.

Dva zastupnika iz ekstremne desničarske partije Svoboda zgrabili su potom Simonenka dok je bio za govornicom i odvukli ga, nakon čega su pristalice njegove stranke jurnule da ga brane. Došlo je do svađe, počeli su da prilaze zastupnici drugih stranaka i izbila je tuča.

Simonenko je razgnjevio nacionaliste kada je, misleći na prosvjednike koji su zauzeli zgrade regionalne vlade u istočnoj Ukrajini, rekao kako su nacionalisti početkom godine napravili presedan zauzimanjem zgrada Vlade, dok su prosvjedovali protiv predsjednika Janukoviča koji je u međuvremenu smijenjen.

Upozorio je da sada naoružane skupine napadaju ljude koji su htjeli braniti svoja prava mirnim sredstvima.

„Radite sve da zastrašite ljudi. Lišavate ih slobode i svađate se s onima koji imaju drugačije mišljenje od vašeg“, rekao je Simonenko prije nego što su ga zastupnici Svobode odvukli s govornice.


Nova tuča u ukrajinskom Parlamentu [Photo: AP]

Simonenko nije ozlijeđen u tuči, ali se jedan zastupnik kasnije vratio na svoje mjesto s vidljivim ogrebotinama po licu.

Komunisti su podržavali Janukoviča i njegovu Stranku regija tri mjeseca prije njegovog bijega iz zemlje 21. veljače, nakon što su snajperisti ubili najmanje 100 ljudi u Kijevu.

Intervencija specijalaca

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je jutros kako je glavna regionalna upravna zgrada u istočnom gradu Harkovu „očišćena od separatista“, nakon što su ranije proruski aktivisti proglasili  „narodnu republiku“ u tom gradu.

Avakov je potvrdio kako je u sukobima ozlijeđeno devet osoba.

Precizirao je kako je 70 “separatista” uhićeno zbog blokiranja regionalne upravne zgrade, te na Facebooku poručio: “Antiteroristička operacija je pokrenuta. Blokirano je središte grada i postaje podzemne željeznice. Ne brinite. Nakon što završimo akciju, središte grada ćemo ponovno otvoriti.”

Agencija Interfax Ukrajina prenosi priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem se navodi da su uhićeni osumnjičeni za “ilegalnu aktivnost povezanu sa separatizmom, organiziranjem masovnih nereda i ugrožavanjem ljudskog zdravlja”.

Nisu poznate nikakve dodatne pojedinosti o ovoj akciji.

Ministar Avakov je prethodno potvrdio kako su u regije Donjecka, Luganska i Harkova stigle specijalne postrojbe policije iz drugih dijelova Ukrajine, te naveo da su specijalci „spremni rješavati operativne zadatke, ne obazirući se na lokalne nijanse“.

‘Krimski scenarij’

„Pozivam sve usijane glave da odlože kritiku i panično raspoloženje, te pomognu policiji da održi situaciju. Trebamo se ujediniti i zaštititi cjelovitost i integritet naše zemlje. Jasno nam je tko potiče nerede u sve tri regije. Identificirali smo ih i želim ih upozoriti kako će legalno kažnjavanje biti neizbježno“, poručio je Avakov.

Ukrajinske agencije podsjećaju kako su u posljednje vrijeme u tim regijama prosvjednici zauzimali zgrade regionalnih administracija i drugih državnih organa, sa zahtjevima da se održi referendum o njihovom statusu, sličan onom koji je nedavno održan na Krimu.

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov najavio je „antiterorističke mjere“, nakon što su proruski orijentirani prosvjednici proglasili regiju Donjeck neovisnom republikom, a sukobi potresli Lugansk i Harkov.

Turčinov je u televizijskom obraćanju naciji upozorio kako su akcije u Donjecku, Harkovu i Lugansku pokazale da Rusija „igra krimski scenarij“, aludirajući na rusko preuzimanje i pripojenje poluotoka Krima.

„Nećemo to dozvoliti. Antiterorističke mjere provest ćemo protiv svih onih koji su uzeli oružje u ruke“, poručio je.

Ranije u ponedjeljak neki proruski prosvjednici u Donjecku najavili su kako će, „u slučaju agresivnog djelovanja nelegitimnih vlasti u Kijevu, apelirati na Rusku Federaciju da tamo dovede mirovne snage“.

NATO pozvao Rusiju da povuče vojsku

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je kako su najnoviji događaji u istočnoj Ukrajini razlog za veliku zabrinutost i pozvao Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice.

„Događaji u istočnoj Ukrajini nas jako brinu. Pozivam Rusiju da odstupi“, rekao je Rasmussen na konferenciji NATO-a u Parizu, te dodao kako bi „bilo kakav daljnji potez prema istočnoj Ukrajini predstavljao ozbiljnu eksalaciju“.

Po njemu, Rusija bi „trebala povući desetke tisuća vojnika, koji su stacionirani u blizini ukrajinske granice“.

NATO procjenjuje kako Rusija uz istočnu ukrajinsku granicu drži najmanje 40.000 vojnika.

Američko upozorenje Rusiji

Sjedinjene Američke Države su upozorile ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane destabilizirati Ukrajinu, optužujući Moskvu da upravlja proruskim prosvjedima na istoku Ukrajine, istodobno predlažući četverostrani sastanak između Amerikanaca, Rusa, Ukrajinaca i Europljana.

Mjesto, datum i program četverostranog sastanka još se trebaju odrediti.

„Pozivamo predsjednika Putina i njegovu vladu na prekinu destabilizirati Ukrajinu“, tražio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, upozoravajući da će svaki upad ruskih postrojbi na istok zemlje biti smatran opasnom eskalacijom.

„Zabrinuti smo zbog više akcija proteklog vikenda koje idu u smjeru eskalacije. Vidimo to kao rezultat rastućeg ruskog pritiska“, dodao je Carney i napomenuo kako postoje dokazi koji pokazuju da su proruski prosvjednici „plaćeni“ i nisu bili lokalni stanovnici Ukrajine.

Lavrov: U pregovorima i jugoistok Ukrajine

Rusija je spremna da sudjeluje u razgovorima s Bruxellesom i Washingtonom o budućnosti Ukrajine, ali insistira na tome da i jugoistok Ukrajine bude prisutan u pregovorima, poručio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

„Doista smo spremni da razmotrimo multilateralan format pregovora u kojem bi bili zastupljeni Europljani, Amerikanci, Rusija i ukrajinske strane“, rekao je Lavrov u Moskvi, te objasnio kako se „zalaže da i jug, i istok Ukrajine budu prisutni u takvim razgovorima“.

Odbacio je optužbe SAD da Moskva destabilizira Ukrajinu i rekao kako se situacija može popraviti samo ako se uzmu u obzir interesi ruske zajednice u Ukrajini.

Lavrov je ponovio apel Moskve da se promijeni ustav Ukrajine kako bi se jamčila prava ruskog naroda u toj zemlji.

Nakon Krima, tenzije su zahvatile jugoistok Ukrajine nakon što su proruski prosvjednici zauzeli zgrade administracija Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti, gdje su sinoć stigle specijalne postrojbe policije iz drugih ukrajinskih regija.

Sve više ‘narodnih republika’

Proruski aktivisti proglasili su prethodno i „narodnu republiku“ u Harkovu, no ruske i ukrajinske novinske agencije izvještavale su da je policija potisnula prosvjednike iz zgrade regionalne administracije u tom gradu na istoku Ukrajine.

Agencije javljaju da su prosvjednici zapalili automobilske gume ispred ulaza, a zgradu zasipali kamenicama i „molotovljevim koktelima“, dok je policija odgovorila šok-bombama.

Ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform javila je da su prije toga, na proruskom mitingu u Harkovu, izabrani „alternativni vijećnici“ harkovske regionalne skupštine, koji su proglasili „Harkovsku Narodnu Republiku“.

„Vijećnici“ su priopćili kako će „Harkovska Narodna Republika“ graditi odnose s drugim državama u skladu s međunarodnim pravom, te se obratiti svrgnutom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, kako bi legalizirao njihov skup, ali i vladi Rusije s molbom da posreduje u održavanju referenduma o federalizaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije