Prosvjetari spremni na patriotsku žrtvu, poslije Vučića

Prosvjetni radnici ističu da žive sa 326 eura mjesečno (Al Jazeera)

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” u pismu premijeru Aleksandru Vučiću i ministru finansija Dušanu Vujoviću negodovao je zbog najave smanjenja zarada prosvjetnim radnicima, ističući da su spremni na “patriotsku žrtvu”, ukoliko su na to, kako je navedeno, spremni i članovi Vlade i Narodne skupštine.

Prijedlogom rebalansa budžeta o kojem raspravlja u Skupštinu Srbije predviđa se smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

“Kao humanistički intelektualci spremni smo da patriotsku žrtvu pretpostavimo konformizmu u vlastitom životu”, ističe se u pismu i navodi da je uvjet za tako nešto da budu “vođeni ličnim primerom” članova vlade i Narodne skupštine.

U sindikatu ističu i da će biti ponosni na zemlju u kojoj zaposleni u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, agencijama i zavodima, dijele sudbinu prosvjetnih radnika i žive sa 326 eura mjesečno.

Protesti nastavnika

U pismu upućenom i poslaničkim grupama i medijma, Granski sindikat prosjvete “Nezavisnost” zahtijeva od ministra Vujovića da javno saopšti koji su to modeli dopunske zarade za prosvjetne radnike, u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

“Ili možda treba da iskoračimo u oblast u kojoj važe neki drugi zakoni”, upitao je u pismu predsjednik sindikata Tomislav Živanović.

U više od 1.000 škola u Srbiji u srijedu nije bilo nastave. Nezadovoljni najavom smanjenja plata u prosvjeti, četiri sindikata organizovala su štrajk.

Profesori i nastavnici protestovali su i na ulicama Beograda. Glavni zahtjev je da se prosvjeta izuzme iz vladinih mjera štednje.

Izvor: Agencije