Prosvjetni radnici Srbije najavljuju štrajk

Prosvjed prosvjetnih radnika, pod nazivom “pet do 12”, održan je u Beogradu.

Okupljanje je organizirala Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije. Traže isplatu razlike za pogrešno obračunate zarade za srpanj i kolovoz 2015. godine. Ukoliko im zahtjev ne bude ispunjen do 20. rujna, najavili su štrajk.

Državi su dali rok od tri tjedna da im isplati dugovanja. Podsjećaju da je prosječna plata u prosvjeti 325 eura, što je manje od državnog prosjeka.

“Cilj ovog protesta je da u pet do 12 obavestimo da deklarativno podržavanje obrazovanja u smislu da je ono stub društva, i da su učitelji važni, više ne znači ništa ako se to ne konkretizuje”, ukazuje Jasna Janković, predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije.

Jasminka Jevtić je učiteljica. Kaže da je više od 80 posto zaposlenih u prosvjeti s visokim obrazovanjem, dok je u državnoj administraciji, koja ima veću plaću, svega 30 posto sa završenim fakultetima.

“Ne sviđa mi se tretman države prema prosveti. Treba je pre svega uvažiti, a zatim povećati plate”, kaže Jevtić.

Dug po 40 eura

Trenutno je sporna isplata oko 40 eura po zaposlenom u prosvjeti za dva mjeseca prošle godine zbog pogrešno obračunate zarade prosvjetara. Ukupni dug je 3,2 milijuna eura.

“Nakon poslednjeg sastanka sa sindikatima, novi ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će ispuniti zahteve prosvetarima i do 20. septembra će im biti isplaćene zaostale zarade”, javio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Ministar Šarčević se, uoči prosvjeda prosvjetara, sastao s direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Kaže kako želi vratiti ugled profesiji i da će insistirati na više novca.

“Insistiraću na novcu za obuku ljudi jer mislim da je tu propust što nije postavljeno na prvo mesto. Idemo da osnažimo školske uprave i ta ministarstva u malom zaista moraju da funkcionišu. Prva rečenica koju sam rekao premijeru [Aleksandru Vučiću] bila je da želim da vratimo ugled profesiji”, kaže Šarčević.

Iste priče decenijama

Nastavnici i profesori kažu da istu priču o vraćanju ugleda obrazovanju slušaju desetljećima.

“Od 1990. godine naovamo jako težak položaj. Svako ministarstvo i svaki novi ministar je donosio nešto svoje, pričalo se o reformama. Mi smo 25 godina i dalje u nekim reformama”, primjećuje Zoran Kresoja, profesor likovne umjetnosti.

U okviru mjera štednje iz 2014. godine, javnom sektoru smanjene su plaće za 10 posto. Prosvjeti su potom vraćena tri posto.

Sindikati sada traže isplatu razlike, a tek onda kreću u razgovore o povećanju plaća.

Izvor: Al Jazeera