Protest advokata u Beogradu

Štrajk advokata u Srbiji traje već tri sedmice, a za to vrijeme sudovi ne rade. U međuvremenu vlasti i i advokatske komore vode javnu prepisku i raspravu ispred Palate pravde u Beogradu, a advokati su organizirali protestni skup.

Ukupno 1.500 advokata protestira ispred prazne Palate pravde u Beogradu, a zahtijevaju smanjenje poreza i izmjene Zakona o javnom bilježništvu. Advokati tvrde da je prebacivanjem posla isključivo na notare bez velikog dijela posla ostalo 90 posto advokata.

“Moramo istrajati, jer ako nam je neko oduzeo 90 odsto predmeta koje smo mi do sada radili i predao to notarskoj službi, onda je to povreda Ustava, jer je naše pravo na rad zagarantovano Ustavom i Zakonom o advokaturi”, izjavio je Radoslav Nedić iz Advokatske komore Beograda.

Skupljanje političkih poena

Štrajk advokata doveo je do zastoja u pravosuđu Srbije, jer advokati ne idu u sudove, pa se tako ni već pokrenuti procesi ne mogu nastaviti ili privesti kraju.

“Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da zahtevi advokata neće uroditi plodom i da država Srbija neće ustuknuti pred njima, a da je štrajk i protest ispolitizovan, jer se dešava u vreme kada se najveći procesi pred specijalnim sudom moraju nastaviti, kao što je postupak protiv narkobosa Darka Šarića”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Predstavnici  advokata kažu da ova ministrova izjava nije utemeljena.

“Pa ja mogu da razumem vlast da joj je stalo da te političke poene skuplja kroz borbu protiv korupcije, kriminala i slično. Ali kolege koje zastupaju Šarića, Miškovića i druge, oni su baš suprotno, zainteresovani da se što pre završi proces, da bi što pre naplatili svoje honorare kao advokati. Prema tome, ne vidim računicu da im je ovo u interesu, jer oni kad odlažu proces, odlažu i naplatu svojih honorara”, rekao je advokat Marko Nicović.

Ispred Palate pravde zatražena je i ostavka nadležnog ministra.

Prozvali i premijera Vučića

“Čuo sam vas, Skupština komore Srbije i konferencija kad je neko vikao ‘ostavka’, rekli su ‘ostavka’, to je moralni čin čoveka koji je shvatio da je pogrešio, čoveka koji je shvatio da je krenuo pogrešnim putem pa se pokajao. Smena”, kazao je Dragoljub Đorđević iz Avokatske komore Srbije.

Smjenu očekuju i od premijera Aleksandra Vučića, čije je pominjanje imena na skupu praćeno salvama zvižduka.

“Gospodin Vučić kaže da je mnogo zauzet i da nema vremna da nas primi. Mi ne tražimo pet sati, nama je dosta pola sata da porazgovaramo sa njim, ne treba više. Advokati su pametni ljudi, nemamo ni mi vremena za gubljenje”, izjavio je Radoslav Nedić Radoslav Nedić iz Advokatske komore Beograda.

Advokati poručuju da ukoliko izvršna vlast nema tih pola sata vremena, štrajk će biti nastavljen do daljnjeg, iako ni oni ne žele takav ishod protesta.

Izvor: Al Jazeera