Protest Bošnjaka zbog ʽMarša na Drinuʼ u UN

Jeremić: Kongres krivcem za 'najnoviju smišljenu provokaciju' smatra članove srbijanskog diplomatskog kora (EPA)

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je javni protest generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu povodom pjesme “Marš na Drinu”, koju je hor Viva Vox izveo u ponedjeljak u sjedištu UN-a u New Yorku i traži njeno skidanje sa zvanične internetske stranice svjetske organizacije.

Kako je objavljeno na web stranici prvimart.ba, Bošnjaci Sjeverne Amerike smatraju da je riječ o srpskoj propagandi, tako što je “Marš na Drinu” u UN-u najavljen kao “pjesma mira” i izvedena je u okviru početka 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, 14. marta, na dan Nove godine koju dio pravoslavaca obilježava prema Julijanskom kalendaru.

Kongres krivcem za “ovu najnoviju smišljenu provokaciju” smatra članove srbijanskog diplomatskog kora pri UN-u, sa Vukom Jeremićem na čelu.

Kongres apelira na generalnog sekretara da odmah naredi uklanjane videolinka sa zvanične internetske stranice UN-a, jer tu pjesmu smatra “uvredom za sve žrtve genocida”.

‘Čestitanje jednoj naciji’

Kako se navodi, ova pjesma je bila i “čestitanje Nove godine samo jednoj naciji, Srbima”.

Bošnjaci smatraju da je ovaj propust načinjen zbog toga što su “srbijanske  diplomate namjerno prezentirale ovu pjesmu kao pjesmu mira, a to se u UN-u, nažalost, prihvatilo bez dodatne provjere”.

Bošnjaci Sjeverne Amerike smatraju da je riječ o srpskoj propagandi, tako što je “Marš na Drinu” u UN-u najavljen kao “pjesma mira” i izveden je u okviru početka 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, 14. marta, na dan Nove godine koju dio pravoslavaca obilježava prema Julijanskom kalendaru.

“Zbog ovog smišljenog incidenta ne treba krivca tražiti u Generalnom Sekretaru ili u UN-u, jer on je u svom uvodnom obraćanju  biranim i respektovanim riječima govorio o genocidu u Bosni i Hercegovini i u Srebrenici”, navodi se u pismu.

Kongres krivcem za “ovu najnoviju smišljenu provokaciju” smatra članove srbijanskog diplomatskog kora pri UN-u, sa Vukom Jeremićem na čelu.

Bošnjaci tvrde da je ovim činom “opaljen još jedan šamar” žrtvama genocida u BiH.

Izvor: Agencije