Protest evropskih mljekara u Briselu

Za mljekare u Evropskoj uniji posljednji je dan proizvodnje i prodaje mlijeka po sistemu kvota. Sutra stupa na snagu liberalizacija njihovog tržišta.

Nezadovoljni novim sistemom, mljekari su se okupili u Briselu pred Evropskim parlamentom, kako bi upozorili na to da promjene utiču na njihove prihode.

Posljedice tih promjena i nesigurnost u njihovim prihodima, kažu, utječu na privlačnost mljekarstva kao poljoprivredne grane mladima, pa je time upitna i budućnost brojnih farmi.

U Evropskom mljekarskom udruženju kažu da je proteklih godina propalo više od 120 hiljada farmi i da je jedva šest posto farmera u Uniji mlađih od 35 godina.

Pošteni prihodi

Potpredsjednica Udruženja mljekara naglašava da su u evropskim institucijama svjesni problema u mljekarskoj industriji.

“Uprkos tome, ništa ne preduzimaju. Lisabonski ugovor ih obavezuje da moraju regulirati tržište, stabilizirati ga i osigurati nam poštene prihode. Ovim Parlament i Komisija rade suprotno Lisabonskom ugovoru. A taj ugovor je temelj Evropske unije. Šta onda uopće rade? Ako ne rade svoj posao, neka idu kući, jer ovako ne koriste građanima Evrope“, kazala je Sieta van Keimpema.

“Ovakve i slične prosvjede mljekari organiziraju godinama. Stvaraju buku, pale vatru, a dogodilo se već da su prolijevali višak mlijeka za koji nisu dobili novac. Mljekari smatraju da će i dalje njihovi prihodi zavisiti od cijena na tržištu“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Izvor: Al Jazeera