Protest Izraela zbog karikatura u Norveškoj

Ambasada Izraela je upozorila da bi strip mogao da navede određene ljude da počine nasilne akte (Getty Images)

Izraelska ambasada u Norveškoj žalila se što je tiražni norveški list objavio strip u kome se Izrael poredi sa Sjevernom Korejom i nacističkom Njemačkom i na tu zemlju se aludira kao na naciju ubica.

U stripu objavljenom u listu “Dagbladet” prikazana je osoba kako stoji ispred radnje s organskom hranom i pita se:”Organska hrana, ha? Ali u čemu je poenta ako je hrana proizvedena neetički”?

Na sljedećem crtežu je žena koja drži narandžu i kaže: “Ove narandže su iz Izraela. Vi podržavate ubice”. Ona potom uzima kutiju sa tjesteninama i komentariše: “Ovi makaroni su proizvedeni u Sjevernoj Koreji? Kako ste uopšte to nabavili”?

I najzad se vidi ruka koja drži pakovanje zamrznute pice sa kukastim križom i etiketom “Made in nacistička Njemačka” uz potpis:  „Kakva je to radnja zapravo”?

Bez izvinjenja

Urednik lista je odbio da se izvini, rekavši da je to samo karikatura i da je reakcija Izraela pretjerana.

Izraelska ambasada se žalila da strip sugeriše da kupovina izraelskih dobara znači da kupac podržava ubice. Ambasada je također upozorila da bi strip mogao da “navede određene ljude da počine nasilne akte”.

“Postoji tanka linija između slobode govora i govora mržnje i ova karikatura je prešla tu liniju”, istakla je ambasada u svojoj žalbi.

Izvor: Agencije