Protest Japana zbog kineskog ratnog broda

Kina se desetljećima spori s mnogim zemljama regije o teritorijalnoj pripadnosti niza otoka u Južnom kineskom moru (Reuters)

Japan je u četvrtak uložio prosvjed Kini nakon što je uočio kineski vojni brod u blizini spornih otoka u Istočnom kineskom moru.

Iako brodovi kineske obalne straže svakodnevno patroliraju tim područjem, ovo je prvi put da je uočen kineski ratni brod, priopćili su japanski dužnosnici.

Brod kineske mornarice viđen je kod obala otoka Senkaku koja su pod kontrolom Japana, a na koja pravo polaže i Kina i koja se još nazivaju Diaoyu otočje, prenosi AP, pozivajući se na japanske dužnosnike, uz napomenu da brod nije narušio japanske teritorijalne vode.

Pojavila se i tri ruska broda

Tajnik japanskog kabineta Yoshihide Suga kritizirao je Peking zbog eskalacije regionalnih tenzija.

“Japan je krajnje zabrinut zbog akcije koja jednostrano pogoršava tenzije u tom području”, istaknuo je Suga, kako prenosi Tanjug.

Japan istražuje i prisustvo tri ruska vojna broda u tom području, koja su tamo primijećena otprilike u isto vrijeme kad i kineski vojni brod.

Suga je rekao da dužnosnici analiziraju jesu li ta dva incidenta povezana.

Protestna nota

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Akitaka Saiki pozvao je kineskog veleposlanika Chenga Yonghua u ministarstvo kako bi mu uručio prosvjednu notu.

Ministar obrane Japana Gen Nakatani, koji u Singapuru sudjeluje na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji, rekao je za nacionalnu televiziju NHK da bi slanje vojnog broda mogao biti kineski način da se istakne odlučnost u polaganju teritorijalnih prava i produbi međunarodna zabrinutost zbog aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru.

Kina se desetljećima spori s mnogim zemljama regije o teritorijalnoj pripadnosti niza otoka u Južnom kineskom moru, gdje su otkrivene značajne zalihe ugljikovodika – nafte i plina.

Izvor: Agencije