Protest Jevreja šokirao zajednicu

Desetine demonstranata nosilo je žute Davidove zvijezde na kaputima uz natpis -" Jude" (AFP)

Oko 1.500 ultraortodoksnih Jevreja okupilo se u Jerusalemu na protestima protiv onoga što su nazvali
opresijom i huškanjem sekularne zajednice protiv njih.

Desetine ih je nosilo žute Davidove zvijezde na kaputima uz natpis -” Jude”. 

“Ortodoksni Jevreji traže prisustvo međunarodnih snaga da ih zaštite”, pisalo je na jednom transparentu. Policija je uhapsila dvojicu demonstranata dok su desetine pokušale da blokiraju jednu ulicu i bacale kamenice.

I djeca na demonstracijama

Pažnja javnosti u Izraelu usredsredila se na zajednicu ultraortodoksnih prošle nedelje kada je drugi kanal izraelske TV objavio kako ultraortodoksni vrijeđaju djevojčice na putu za školu u gradu Beit Šemešu.

U demonstracijama su učestvovala i djeca koja su izašla na binu podignutu ispred Trga Šabat, obučena u sivo-bijelu odjeću sa žutim zvijezdama.

“Ono što se dešava je isto što se dogodilo u Njemačkoj”, rekao je jedan demostrant.

Ljutita masa ljudi je dobacivala policajcima da su nacisti.

Kasno navečer izraelski političari su odgovorili na demonstracije, izrazivši ogorčenje što su korišteni simboli iz holokausta da se protestuje protiv isključivanja ultraortodoksnih.

Šokantne poruke

“Uz dužno poštovanje prema pravu desnih grupa da protestuju, stavljanje žute zvijezde djeci je velika uvreda za sjećanje na holokaust”, rekla je liderka opozicije Cipi Livny.

“Uniforme zatvorenika sa žutim zvijezdama i rječju -Jevrejin na njemačkom su šokantne”, rekao je u nedjelju izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

Izvor: Agencije