Protest makedonskih učenika u Tetovu

Učenici traže dugoročno rješenje i nove školske prostorije (Al Jazeera)

Umjesto na prvi školski sat, učenici i profesori makedonske nacionalnosti iz Gimnazije u Tetovu, otišli su u protestnu šetnju. 

Revoltirani zbog loših uslova u kojima se odvija nastava, traže dugoročno rješenje i prostorije u kojim bi nastavili obrazovanje. Gotovo 250 učenika makedonske nacionalnosti skoro dvije godine uči u privremenim prostorijama, zbog loših uslova i međuetničkih incidenata. Svoje su zahtjeve uputili i gradonačelnici Tetova, i najavili da će, ne nađe li se rješenje, bojkotovati nastavu. Na sastanku je odlučeno da se učenici od sutra vrate u središnji objekat Gimnazije.

Nastavni proces u smjenama

„Tražimo pismenu izjavu o početnom vremenskom okviru za gradnju obećanog objekta, ili nadogradnju ili dogradnju postojećeg objekta Gimnazije Kiril Pejčinović, kao i privremeno rješenje za normalni tok nastave, po mogućnosti u jednoj smjeni ili međusmjeni, ali nikako kao rješenje ne prihvatamo prostorije Radničkog univerziteta“, kazala je Katerina Naumovska, zamjenica direktora Gimnazije

„Uprava je dobila zadaću da organizira nastavni proces u smjenama, koliko bude potrebno da bi svi učenici bili obuhvaćeni. Uvijek smo se zalagali za integrativna,a ne za odvojena rješenja, jer prema evropskoj logici koju slijedimo, svi učenici trebaju dijeliti prostorije, vrijednosti i perspektivu“, kazala je Teuta Arifi, gradonačelnica Tetova.

Izvor: Al Jazeera