Protest protiv zatvaranja sisačke Rafinerije

Zaposleni u sisačkoj Rafineriji, njih nekoliko stotina kojima se priključio i veliki broj građana, u središtu Siska održavaju prosvjed zbog najave zatvaranja te tvrtke koja zapošljava 800 radnika.

Smatraju kako će u tom slučaju bez posla ostati ne samo oni, nego i kooperanti, pa je upitna sudbina i do 1.200 radnika, što je isto toliko obitelji, odnosno 5.000 ljudi, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Nadzorni odbor naftne kompanija INA sutra bi trebao odlučiti o sudbini Rafinerije, jer prije sedam dana nisu bili u mogućnosti donijeti nikakvu odluku, nakon što je troje hrvatskih članova napustilo sjednicu.

Predrag Sekulić o zatvaranju sisačke Rafinerije

Kad su procijenili da bi mogli biti preglasani u odluci da se nastave ulaganja u riječku rafineriju, dok bi se sisačka pretvorila u distribucijsko-logistički centar oni su odlučili „srušiti kvorum“.

Bura u javnosti

Najave mogućeg gašenja proizvodnje u sisačkoj rafineriji i time pitanje sudbine oko 800 zaposlenika rafinerije, izazvale su buru u javnosti, pa se i za vrijeme održavanja prošlotjedne sjednice Uprave, održane 24. rujna, ispred upravne zgrade INA-e u Zagrebu okupilo nekoliko stotina radnika koji su prosvjedovali zbog mogućeg gašenja sisačke rafinerije.

„Nerentabilnost sisačke Rafinerije glavni je argument zbog kojih Uprava INA-e, u kojoj mađarska strana ima presudan glas, želi zatvoriti rafineriju. Radnici se time ne slažu“, javlja Čorkalo.

Po mišljenju predstavnika radnika, sisačka Rafinerija predstavlja dio hrvatskih nacionalnih interesa, ali i egzistenciju brojnim obiteljima.

„Rafinerija Sisak nije nerentabilna i mi to već dugo tvrdimo, pozivajući se na konkretne brojeve i podatke. Namjera nam je zadržati postojeće stanje, imamo strateški položaj i blizinu naftnog polja i imamo sve argumente da nastavimo prerađivati naftu“, rekao je Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak, najavljujući i apel protiv uništavanja INA-e u cjelini.

Upozorava kako nisu ugrožene samo rafinerije u Sisku i Rijeci, nego i marketinški dio kompanije, te zaposleni na benzinskim postajama.

Ponuđene otpremnine

Čorkalo javlja kako je stigla i neslužbena ponuda Uprave INA-e o otpremninama radnicima, a navodno je riječ o najmanje 50 milijuna eura, što su radnici odbacili jer imaju u projseku 50 godina starosti i 30 godina radnog staža.

Takvu je informaciju agenciji HINA potvrdio i dobro upućen izvor, navodeći kako bi radnici rafinerije s braniteljskim statusom dobili 50.000 eura u bruto iznosu, a oni bez braniteljskog statusa 35.000 eura bruto.

Od 800 radnika sisačke rafinerije, dio njih bio bi zaposlen u skladišno-distribucijskim kapacitetima koji bi bili na prostoru rafinerije, dio u proizvodnji biodizela i bioetanola, a dio u farmaceutskom pogonu.

„Određenom broju radnika možda bi bio ponuđen premještaj u rafineriju u Rijeci“, naveo je isti izvor.

Sve će biti jasnije sutra, kada će Nadzorni odbor INA-e raspravljati o gašenju rafinerije. Hrvatska u tom tijelu ima četiri člana, MOL pet, a za odluku je potrebno sedam glasova.

„Dnevni red se može promijeniti i prije sjednice. Vjerujem da neće biti donesena odluka o gašenju ili da će se glasati o nepovjerenju hrvatskim članovima Uprave kao kaznu što su napustili sjednicu prošli tjedan i osujetili kvorum“, upozorava Maja Rilović, predstavnica radnika u Nadzornom odboru kompanije.

U tom slučaju, Uprava koja sada ima šest članova imala bi samo tri mađarska člana, koji bi, prema nekim tumačenjima, samostalno mogli donijeti odluku o gašenju rafinerije. Radnici se, ipak, nadaju kako do toga neće doći.

Josipović protiv gašenja

Ukidanju rafinerije u Sisku usprotivio se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je, tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, rekao kako se kod poslovnih odluka vezanih uz INA-u ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

„INA je naša strateška kompanija. Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u INA-i stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske“, naglasio je Josipović.

Po njemu, odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju se donositi promatrajući cjelokupnu budućnost INA-e.

Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Podršku su prosvjedu dale i lokalne vlasti.

„Ako MOL misli da INA nije za njih profitabilna, predlažem da je prepuste Hrvatskoj i mi ćemo je učiniti profitabilnom“, poručila je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Uprava odlučuje o sudbini rafinerije

Ministarstvo gospodarstva je potvrdilo kako se ministar Ivan Vrdoljak sastao s predstavnicima Nadzornog odbora i Uprave INA-e, uoči sutrašnje sjednice Nadzornog odbora kompanije.

„Potpuno je logično da se predstavnici države, kao drugog najvećeg vlasnika strateške energetske tvrtke u Hrvatskoj, pred važne odluke nalaze s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec.

Dodao je kako se na sastanku „razgovaralo o svim važnim pitanjima za INA-u te njezin razvoj kao strateški važne, regionalne, vertikalno integrirane i razvijene kompanije“.

Iz INA-e se neslužbeno doznaje da će Nadzorni odbor sutra, na sjednici koja bi trebala početi u prijepodnevnim satima, među ostalim raspravljati o budućnosti INA-ina rafinerijskog poslovanja, no da odluku o tome donosi Uprava.

Prema nekim najavama, podsjeća agencija HINA, Uprava bi ponovno o rafinerijskom poslovanju mogla raspravljati najranije na sjednici koja bi se trebala održati 7. listopada.

Izvor: Al Jazeera i agencije