Protest službenika Vlade u Washingtonu: Hoćemo naše plate

Dijelovi federalne vlade SAD djelimično su zatvoreni od 22. decembra (Reuters)

Stotine američkih vladinih službenika bilo je danas u protestnom maršu sindikata do Bijele kuće u Washingtonu uzvikujući „hoćemo naše plate“ i „želimo da radimo“, izražavajući time nezadovoljstvo zbog djelimične blokade rada savezne vlade.

Oni su se prije toga, po velikoj hladnoći, okupili ispred sjedišta sindikata zaposlenih u javnim službama s transparentima, a neke od njihovih poruka bile su: „Trumpe, prekini blokadu“, „Pustite me da radim svoj posao“ i druge, prenosi Reuters.

Pogođeno oko 800.000 zaposlenih

Dijelovi federalne vlade SAD djelimično su zatvoreni od 22. decembra, zbog zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, s čime se ne slaže demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa.

Ovom blokadom direktno je pogođeno oko 800.000 zaposlenih koji su na prinudnom odmoru ili rade bez plate.

Protesti vladinih službenika ispred Bijele kuće poklopili su s posjetom predsjednika Trumpa Teksasu, a Tramp poručuje kako je spreman da blokira rad vlade mjesecima, pa čak ako je potrebno i da proglasi vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i tako osigurao novac za zid.

Izvor: Agencije