Protest u Sarajevu: Djecu staviti u fokus obrazovanja

Prosvjetni radnici i roditelji danas su izašli na ulice u centru Sarajeva, gdje od nadležnih traže kvalitetne reforme (Al Jazeera)

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet. – Nelson Mandela

Obrazovanje je zlatni ključ slobode. – George Washington Carver

Svako ko prestane učiti star je bilo da ima 20 ili 80 godina. – Henry Ford

Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih. – Erazmo Roterdamski

*   *   *

Zar oni kojima povjeravamo svoju djecu, oni koji stoje iza svih gore navedenih vrijednosti moraju biti na ulicama i tražiti elementarna prava kako bi služili svom plemenitom cilju?

Table i pokazivače zamijenile su pištaljke i transparenti…

‘Reforme u obrazovanju, HITNO’

Poruka je očita. “Reforme u obrazovanju, HITNO”, govori jedan od transparenata u rukama profesora.

Prosvjetni radnici i roditelji danas su izašli na ulice u centru Sarajeva, gdje od nadležnih traže kvalitetne reforme koje će u fokus obrazovnog sistema staviti prije svega djecu, a ne birokratiju.

“Ko će novčano kazniti ministra kad pogriješi?”, jedan je od transparenata koji aludira na nametnute novčane sankcije za eventualne administrativne greške prosvjetnih radnika.

“Postoje pravilnici kojima se novčano kažnjavaju prosvjetni radnici, a, sa druge strane, ne postoji nikakav sistem koji bi mogao sankcionisati donosioce apsurdnih regulativa. Višak administracije nas opeterećuje i to je veliki izvor našeg nezadovoljstva”, kaže Armin Bukvić, profesor tjelesnog odgoja u OŠ “Alija Nametak”.

Potreba i odgovornost roditelja da podrže protest

Među okupljenima se našao veliki broj roditelja koji osjećaju dužnost zajedničke borbe za bolje obrazovanje svoje djece.

“Osjećam potrebu i prije svega odgovornost da se kao majka školaraca uključim u ovo okupljanje. Želim iskazati podršku ljudima kojima povjeravamo svoju djecu na podučavanje, kojima je posao da im usađuju društvene vrijednosti i kojima je nametnuti sistem svezao ruke da sve to što sam rekla ne mogu činiti”, navodi Rabina Baltić iz Sarajeva.

 

 

“Priključio sam se protestu kako bih prije svega podržao svoje kolege, jer ovo isto možemo tražiti i mi, iz visokog obrazovanja. Također, ovdje sam danas došao kao roditelj, jer su i moja djeca ta na kojoj se defektne reforme lome. Koncept interne evaluacije kao profesor uvažavam i smatram ga odličnim konceptom, ali u praksi to ide drugačije, pritisak je i na djeci i na samim prosvjetnim radnicima. Mnogo toga se mora promijeniti, jer, kako se čini, imamo lošiji obrazovni sistem nego prije 20 godina”, navodi profesor na Fakultetu političkih nauka Haris Cerić.

‘Učitelji smo, nismo pisari’

Osim vođenja progresa i ocjena učenika u konvencionalnom dnevniku, u formi fizičkog dokumenta, uvedena je praksa korištenja e-dnevnika, digitalne verzije razrednog dnevnika. Otud i šaljivi transparent profesora osnovne škole s porukom “Učitelji smo, nismo pisari”.

“Korištenje e-dnevnika je dio inovativnog pristupa i budućnosti i to je u teoriji nešto što je potrebno uvesti, ali u okruženju u kojem radimo ne postoje elementarni uslovi ni bilo kakva digitalna infrastruktura koja nam omogućava funkcionisanje. U najboljem slučaju nemamo interneta, a kada se požalimo da nemamo uslova, argument je da svako danas posjeduje pametni telefon i samim time ima pristup internetu”, govori Bukvić.

Djeca prestaju biti u fokusu zbog duplih administrativnih zaduženja prosvjetara

Bukvić ističe da je došlo vrijeme kad se nazire gubljenje svrhe obrazovanja, djeca prestaju biti u fokusu jer se pod pritiskom duplih administrativnih zaduženja sve manje vremena može posvetiti nastavi.

“Dugo godina nam se obećava da će ići nabolje, ali ništa se ne dešava, samo nas zatrpavaju obavezama i ne možemo se fokusirati na svrhu, da učimo djecu i da sa njima provodimo vrijeme na času. Konstantno nam se donose novi pravilnici. Imaju ljudi koji rade 7-8 godina na određeno koji ne mogu osigurati svoju egzistenciju, ne znaju imaju li ili nemaju posao, pa hajde da se donese neki pravilnik i njima u korist.”

Ljubav i agonija

Između ostalog, prosvjetni radnici tražili su ukidanje mjera štednje, kao i poštivanje kolektivnih ugovora.

Profesorica koja nema riješen radni status i koja je željela ostati anonimna navodi da, uprkos nedostatku osnovnih sredstava za rad i dodatnim obavezama koje nemaju praktični povod, ona sedmu školsku godinu dolazi na posao u kombinaciji ljubavi prema poslu i agonije realnosti.

“Ovo što radim volim srcem i dušom, ali postoje granice dostojanstva i egzistencije. U nemogućim uslovima sa stalnim pritiskom od mogućih sankcija, dolazim na posao sedam godina sa ugovorom na određeno vrijeme. Teško je sve hronološki poredati, nije jedan problem, već ‘hiljadu i jedan’. Tražimo da se našoj profesiji vrati dostojanstvo”, kaže profesorica iz Sarajeva.

Nemamo sredstva za osnovne uslove za rad, fali nam osnovni materijal, navode prosvjetari

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici donijela četiri zaključka koji se u određenoj mjeri odnose na ispunjavanje zahtjeva prosvjetnih radnika, to nije bilo dovoljno. Vlada je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljedno provođenje kolektivnog ugovora.

Ministru Elviru Kazazoviću hitno je naložila da pokrene proceduru donošenja pedagoških standarda i da se nastave pregovori sa sindikatom.

Sindikat ništa od toga nije uvažio uz poruku da više ne vjeruju praznim obećanjima i da žele konkretna djela, što je rezultiralo današnjim protestom u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera