Protest zdravstvenih radnika u Crnoj Gori

Ljekari i ostalo medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore prekinuli su danas rad na 30 minuta, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja njihovih kolega u slučaju infekcije i smrti beba iz Bijelog Polja.

Na platou ispred Odjeljenja za dječije bolesti Kliničkog centra okupilo se više od stotinu ljekara.

Zbog sumnje da su odgovorni za inficiranje pet beba u bolnici u Bijelom Polju, od kojih je jedna preminula, Tužilaštvo je ljekarima bjelopoljske bolnice Zvonku Puletiću i Haki Tahirović odredilo pritvor od 30 dana.

Ljekari Kliničkog centra Ljubinka Dragaš i Filip Vukmirović pušteni su nakon saslušanja.

‘Saosjećamo sa pacijentima’

Predsjednik Sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin kazao je da su ljekari zatečeni takvim načinom ophođenja prema kolegama, ocjenjujući da će sve to ostaviti posljedice na kompletan zdravstveni sistem.

“Svaki čovjek i svaka profesija imaju granicu dostojanstva ispod koje ne smiju ići. Mislim da je za nas i našu profesiju upravo sada taj trenutak. Nismo se oglašavali kada su naše dežurne doktore u ponoć posjećivali inspektori i uzimali istoriju bolesti djece u toku liječenja.

Nismo željeli da ometamo državne organe i pustili smo ih da neometano rade svoj posao. Ali, onda kada su počeli da privode naše najčasnije i profesiji posvećene doktore, onda ne smijemo više ćutati. Svi smo mi ovdje zbog pacijenata. Saosjećamo sa pacijentima i njihovim porodicama, dajemo sve od sebe da sačuvamo svaki život, ali nismo svemoćni. I nas duboko pogađa svaki gubitak”, istakao je Dobričanin.

On je pozvao medije da, kako je kazao, ne „hrane“ javnost pričama o skandalima u zdravstvu. Poručio je da ovakvo postupanje dovodi do povjerenja pacijenata u ljekare.

“Narušavanjem digniteta ljekara i njihovim pretvaranjem u kriminalce pompeznim hapšenjima radi sopstvenog kredibiliteta i skidanje sa sebe krivice, gubi se osnovna karika, a to je povjerenje pacijenta u svog doktora. Ne tražimo da nas mediji hvale, već da poštuju etički kodeks.

Ne hranite javnost navodnim skandalima u zdravstvu, ne osuđujte unaprijed neargumentovano ljekare i njihove postupke. Doktorka Dragaš i doktor Vukmirović su među najsvjetlijim primjerima onih koji zaslužuju svako poštovanje, i bez izuzetka opravdavaju ukazano povjerenje”, kazao je Dobričanin.

Među okupljenima na protestu bio je i direktor Kliničkog centra Crne Gore, Milan Mijović.

Podršku kolegama iz Podgorice pružili su i ljekari iz Bara, Nikšića i Berana, koji su danas u svojim bolnicama takođe na 30 minuta zaustavili rad.

U Kliničkom centru Podgorice je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu, dok su su Tahirović i Puletić smijenjeni.

Izvor: Agencije